Android IconAls trotse bezitter van een smartphone hebt ongetwijfeld ook al eens apps geïnstalleerd, maar hebt u al eens gecontroleerd welke machtigingen u verleent aan dit soort sofware?

Applicaties, ook wel apps genoemd, zijn ongetwijfeld een leuke uitbreiding voor smartphones. U kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app voor. Ontegensprekelijk zijn apps een leuke toevoeging voor de gebruikers, bovendien voegen ze gigantisch veel functionaliteit toe aan je tablet of telefoon. Maar toch willen we graag ook een kanttekening plaatsen aan al dit fraais. Als u al eens een app geïnstalleerd hebt, zult u gemerkt hebben dat u er ook machtigingen aan moet verlenen. Deze machtigingen zijn vaak nodig voor de applicatie om goed te kunnen functioneren, maar soms gaan de machtigingen erg ver. Hoe u controleert welke app welke machtigingen heeft, leggen we uit in deze tip.

Android: Welke machtigingen hebben uw apps?

  • Open de instellingen.

Apps Toestemmingen1

  • Bij het scherm dat volgt opent u apps.

Apps Toestemmingen2

  • Er verschijnt een lijst met al de geïnstalleerde (of gedownloade, SD-kaart, Alles) applicaties. 

Apps Toestemmingen3

  • Selecteer (druk even op)vervolgens een app waarvan u de machtigingen wil kennen.
  • Van zodra het volgend scherm opent verschijnt het overzicht. In ons voorbeeld hebben we bewust de machtigingen van onze Facebook-app gecontroleerd. We hebben de schermafdruk met opzet goed groot gemaakt zodat u ook kan zien wat de applicatie van Facebook allemaal mag.

Apps Toestemmingen4

  • Toch iets om over na te denken als u het ons vraagt.