zaterdag, september 23, 2023

Ios AndroidClueful Privacy Advisor is een app die de (geinstalleerde) apps op uw smatphone/tablet scant, en controleert of ze een bedreiging vormen voor uw privacy.

We blijven herhalen dat, vooraleer u een app installeert, u best even de machtigingen nakijkt. Hoewel we er begrip voor hebben dat sommige apps al iets meer machtigingen nodig hebben dan anderen om te kunnen functioneren, blijkt dat er heel wat misbruiken zijn. Neem nu bijvoorbeeld het razendpopulaire spelletje Fruitninja. Kan u ons verklaren waarom een spelletje als Fruitninja toegang nodig heeft tot onze contactpersonen en bovendien ons locatie wil weten? Wij alvast niet. Maar goed, op moment van schrijven blijft het dweilen met de kraan open, mede omdat veel gebruikers zich er (onterecht) geen fluit van aantrekken, ondanks de berichten in de media die u hiervoor waarschuwen. Aan hulpmiddelen zal het ook niet liggen. Neem nu bijvoorbeeld Clueful Privacy Advisor (BitDefender). Na installatie scant het ding uw geinstalleerde apps. Na de scan krijgt u een overzicht van welke apps een bedreiging vormen voor uw privacy, maar daarover meer hieronder.

Clueful Privacy Advisor: Apps controleren op privacy machtigingen

 • Open de Play Store op uw Android apparaat en zoek naar Clueful. Van zodra u Clueful Privacy Adviser gevonden hebt, drukt u er op om te beginnen met de installatie.

Clueful1

 • Na installatie accepteert u de gebruikersovereenkomst. Van zodra dat gebeurt is, verschijnt onderstaand scherm om de recenste informatie op te halen.

Clueful2

 • Daarna zal Clueful meteen uw geïnstalleerde apps scannen. Na de scan verschijnt een score met daarbij een lijst van apps die:
  • Een hoog risico vormen voor uw privacy (High Risk).
  • Een middelmatig risico vormen voor uw privacy (Moderate Risk).
  • Nauwelijks een risico vormen voor uw privacy (Low Risk).

Clueful4

 • Druk op een lijst naar keuze (High Risks, Moderate Risks) om de lijst met apps te bekijken die eventueel een risico vormen. In diezelfde lijst ziet u ook meteen een korte beschrijving van de mogelijke machtigingen die uw privacy kunnen schenden.

Clueful3

 • Per geïnstalleerde app kan u dan nog meer gedetailleerde informatie opvragen en eventueel meteen verwijderen van uw smartphone of tablet (Uninstall).

Clueful5

Clueful Privacy Advisor - Ons gedacht

We blijven ons verzetten tegen de wildgroei aan machtigingen die sommige apps nodig hebben. Nee, we hebben niks te verbergen, noem het gerust een principe. Dat er steeds meer apps ontwikkeld worden die gebruikers helpen dat tegen te gaan, kunnen we alleen maar toejuichen. Clueful Privacy Advisor is daar één van. Clueful werkt goed maar is lang niet waterdicht. Zo hebben we bewust een schermafdruk van de app Outlook.com gepubliceerd, dat naar onze bescheiden mening, toegang tot de contactpersonen nodig heeft, maar toch bestempeld wordt als 'gemiddeld risico' door Clueful. Maar zoals gezegd, het is een hulpmiddel om u een idee te geven welke machtigingen er schuil gaan achter uw apps. Helaas moet u wel een beetje van de Engelse taal begrijpen om Clueful volledig kunnen te benutten.

Compatibel met: Android - iOS

Downloaden via Google Play

Downloaden voor iOS

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...