Security Essentials IconMicrosoft Security Essentials of Windows Defender is een gratis beveiligingsprogramma voor de computer. Van ons krijgt u alvast 5 tips.

5 tips voor Microsoft Security Essentials-Windows Defender

Microsoft Security Essentials/Windows Defender - Tip 1: Verwisselbare stations scannen:

Zowel elke computergebruiker heeft een externe harde schijf en/of andere opslagapparaten aangesloten op de computer. Het spreekt dat u best regelmatig ook deze schrijfstations controleert op virussen. Onder de instellingen bij Microsoft Security Essentials (geavanceerd) kunt u er alvast voor zorgen dat dit gebeurd bij het uitvoeren van een volledige scan.

Windows Defender T1

Microsoft Security Essentials/Windows Defender - Tip 2: Een systeemherstelpunt maken:

Soms kan het gebeuren dat er zogenaamde 'valse positieven' gevonden worden tijdens het scannen. Valse positieven zijn eigenlijk bestanden die door de virusscanner gemarkeerd worden als 'bedreiging' maar die er eigenlijk geen zijn. Als u zo een valse positieve verwijdert, kan het gebeuren dat een programma (of zelfs het besturingssysteem) niet meer naar behoren functioneert. In het verleden is het al gebeurd dat updates voor beveiligingsprogramma's plots bestanden markeerde als gevaarlijk, na het verwijderen ervan startte de computer niet meer op. Met Microsoft Security Essentials kunt u dit soort toestanden voorkomen door een vinkje te plaatsen bij Een systeemherstelpunt maken. Het programma zal dan een herstelpunt maken van zodra u beslist een 'gevonden bedreiging' te verwijderen. Mocht een verkeerde update, of het verwijderen van een valse positieve, nare gevolgen hebben, kan u altijd terug.

Defender2

Microsoft Security Essentials/Windows Defender - Tip3: Verwijder bestanden in quarantaine:

Als er kwaadaardige bestanden gevonden worden zal Microsoft Security Essentials/Windows Defender deze bestanden in quarantaine plaatsen of verwijderen, afhankelijk van de door u gekozen instelling. Als u beslist om bestanden in Quarantaine te plaatsen omdat u twijfels hebt dat het een valse positieve is (zie tip2) bijvoorbeeld, kan u dat gerust doen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat bestanden in quarantaine maanden blijven rondslingeren. Daarom is het een goed idee om met Windows Defender een tijdslimiet in te stellen voor het verwijderen van bestanden nadat u ze in Quarantaine hebt geplaatst.

Defender3

Microsoft Security Essentials/Windows Defender - Tip4: Plan u scans zorgvuldig:

Aan een virusscanner dat te pas en te onpas aan het scannen slaat, heeft zowat iedereen een hekel. Bijna elke virusscanner voorziet daarom een functie waarbij u scans kan plannen, zo ook Microsoft Security Essentials/Windows Defender. Open Microsoft Security Essentials, ga naar instellingen en selecteer geplande scan in de linker kolom. Belangrijk is echter dat u goed nadenkt over het type scan dat u automatisch laat uitvoeren. Kiest u voor een snelle scan, vergeet dan niet om regelmatig manueel een volledige scan uit te voeren. Als u het automatisch scannen goed plant, bijvoorbeeld op dagen/momenten dat de computer aanstaat maar toch niet of nauwelijks gebruikt wordt, kunt u opteren voor een volledige scan. Bestaat er desondanks geen ideaal moment/dag voor u om de computer te laten scannen, kunt u nog altijd de systeemkracht dat Microsoft Security Essentials nodig heeft, beperken (tip 5).

 Mse Verwisselbare Stations Scannen2

Opmerking: Met Windows Defender in Window8 & 8.1 kan u NIET op deze manier scans plannen. Wilt u het scannen laten uitvoeren op bepaalde tijdstippen, kan u dat regelen via de taakplanner.

Microsoft Security Essentials/Windows Defender - Tip 5: CPU gebruik beperken tijdens het scannen:

Hoe zorgvuldig u de automatische scans ook plant, er zullen altijd momenten zijn dat u de computer gebruikt op 'onvoorziene' tijdstippen. Het laatste wat u dan wilt, is dat de pc vertraagt omdat de virusscanner zijn 'ding' doet. Met Microsoft Security Essentials kan u alvast de vertraging dat optreedt tijdens het scannen, beperken door het CPU gebruik aan banden te leggen. Een optie dat u ook terug vindt onder de rubriek Geplande scan.

Opmerking: Het CPU gebruik is niet beschikbaar voor Windows Defender voor Windows 8 & 8.1

  • Al de wijzigingen die u aanbrengt, bevestigt u met een klik op Wijzigingen opslaan.
  • Dat waren volgens ons de 5 meest nuttige tips voor Microsoft Security Essentials/Windows Defender.

Info: Microsoft Security Essentials is geschikt voor Vista en Windows 7 en kan u afzonderlijk downloaden. Windows Defender daarentegen is geïntegreerd in Windows 8 & 8.1. Vandaar de verschillende benamingen en opties.