Graveyard Rip Icon2Google was het eerste bedrijf waarbij gebruikers kunnen beslissen wat er met hun gegevens gebeurd als ze het loodje leggen, het hoekje omgaan, de eeuwige jachtvelden betreden, etc. Misschien moet jij hier ook eens bij stilstaan.

We staan er te weinig bij stil, maar vroeg of laat gaat voor u (en voor ons) "het licht uit!" Google was lang het enige bedrijf dat er rekening mee hield dat hun gebruikers niet eeuwig online zijn. Google voorziet daarom gereedschap waarmee u kan aangeven wat er met uw gegevens en data moet gebeuren van zodra u een bepaalde tijd inactief bent (3,6,9 of 12 maanden). De zogenaamde inactiviteitsvoorkeuren vindt u terug onder uw Google account.

  • Log in op je Google-account en klik in de linkerkolom op: Gegevens en personalisatie.
  • In het rechtergedeelte kiest u voor: Maak een plan voor je account.

Inactiviteitsvoorkeuren1

Bij de volgende stap klik je op: Starten

Inactiviteitsvoorkeuren2

  • De interactiviteitsvoorkeuren werken onder andere voor diensten zoals Gmail, Google Photo's, Blogger, Google Drive, etc. Verder kunt u per dienst aangeven wie er verwittigd moet worden en/of wie toegang krijgt tot uw bestanden (alles wissen kan ook). Indien de interactiviteitsvoorkeuren geactiveerd worden, verwittigd men u (of een aangegeven contactpersoon) via een sms en e-mail.
  • Nadat u de lijst met inactiviteitsvoorkeuren hebt ingevoerd, hoeft u enkel maar op de knop: Plan bevestigen te klikken.

Inactiviteitsvoorkeuren3

  • Niet bepaald het leukste wat u die dag zal doen, maar Google geeft wel een goed voorbeeld van hoe zo een zaken goed geregeld kunnen worden. Anderen hebben intussen het voorbeeld gevolgd, en maar goed ook! Steeds meer zaken gebeuren digitaal of worden digitaal opgeslagen. U doet er dus best aan zulks een zaken niet uit te stellen tot het te laat is.

R.I.P.