woensdag, oktober 27, 2021

Gmail IconWist u dat u met Gmail, u en uw computer beter kan beschermen tegen phising en andere vormen van valse e-mailberichten? Nee? Dan is deze tip wat voor u.

Gebruikt u uw Gmailadres ook voor officiële communicatie zoals eBay, Paypal en konsoorten? Dab kan u misschien overwegen om het Verificatiepictogram voor gecontroleerde afzenders te activeren. De wat? Meer uitleg volgt.

Gmail: Beter beschermen tegen phishing en andere namaak afzenders

Zoals u weet (of misschien nog niet) is phishing een vorm van oplichterij waarbij dubieuze personen e-mailberichten verzenden onder de naam van (meestal) bekende ondernemingen. De heren (of dames) zijn zelfs niet te beroerd om het officiële logo en lay-out te gebruiken. Kortom, alle middelen zijn goed om het 'echte werk' zo goed mogelijk na te bootsen. Voor u als eindgebruiker is het vaak heel moeilijk om deze perfect nagemaakte berichten te onderscheiden van de echte. Voor u het goed en wel beseft bent u persoonlijke informatie aan het doorspelen naar individuen waarvan u liever hebt dat ze die niet in handen krijgen. Als u Gmail gebruikt kan u alvast een hulpmiddel inschakelen. Dat hulpmiddel noemt "Verificatiepictogram voor gecontroleerde afzenders" en kan u activeren via de labs van Gmail.

Wat is het verificatiepictogram voor gecontroleerde afzenders?

Spammers kunnen een bericht spoofen zodat het lijkt alsof een e-mail door een echte website of het bedrijf dat u vertrouwt, verzonden werd. Om u te helpen beschermen tegen dergelijke berichten, probeert Google de echte afzender te controleren met behulp van e-authenticatie .
Als u deze functie activeert, verschijnt er een sleutel  naast geverifieerde berichten van vertrouwde afzenders, zoals Google Wallet, eBay en PayPal.
Dit sleutel-icoontje verschijnt enkel bij berichten die aan de onderstaande criteria voldoen zoals:

 • Wordt er een groot volume van berichten verzonden over een bepaalde  tijd waarvan de meeste Gmail-gebruikers denken dat ze geen spam.
 • Publiceert een DMARC (meer info in het Engels vindt u hier) weigeringsbeleid, wat betekent dat het domein enkel geauthenticeerde mails verstuurt. Eventuele niet-geverifieerde mails van het domein moeten worden afgewezen.

Hoe het verificatiepictogram voor gecontroleerde afzender activeren in Gmail?

 • Surf naar Gmail en login met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Van zodra Gmail opent, klikt u in de rechterbovenhoek op het gereedschapsicoontje > Instellingen.

Gmail Verificatie 2

 • Bij de volgende stap klikt u op Labs.

Gmail Verificatie 2 5

 • Scrol naar beneden tot u het het verificatiepictogram voor gecontroleerde afzender ziet verschijnen en plaats een bolletje bij: Inschakelen.

Gmail Verificatie 3

 • Scrol verder naar beneden op de pagina en bevestig met een klik op: Wijzigingen opslaan.
 • Als u daarna weer naar uw Postvak-in navigeert en uw berichten van vertrouwde of officiële bronnen controleert, zal u merken dat er een sleutelicoontje verschijnt (zie schermafdruk).

Gmail Verificatie 4

Opmerking: Deze optie in Gmail helpt u namaakberichten van echte te onderscheiden. Niemand garandeert echter dat dit systeem waterdicht is. Het is (en blijft) altijd een goed idee om nooit wachtwoorden, pincodes en andere gevoelige informatie via mail te verzenden. Er bestaat ook nog iets zoals een telefoon!

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...