Google IconGoogle-CEO Sundar Pichai heeft onlangs een aankondiging gepubliceerd op de officiële blog van het bedrijf over privacywijzigingen voor sommige Google-producten. Daarin staat te lezen dat Google opties heeft geïntroduceerd om bepaalde activiteiten die het bedrijf registreert, automatisch te verwijderen. Google-gebruikers kunnen de automatische verwijdering instellen op een periode van drie maanden of achttien maanden, of kunnen de standaardoptie niet automatisch verwijderen kiezen. De standaardinstelling was handmatig, wat betekende dat Google-klanten op de hoogte moesten zijn van deze privacyopties om de wijziging door te voeren.

Vanaf deze maand schakelde Google de standaard over van "handmatig" naar automatisch verwijderen voor ondersteunde activiteiten. Dit betekent dat de activiteit automatisch wordt verwijderd voor alle Google-klanten op basis van de nieuwe instelling.

Klanten hebben opties om de standaard te wijzigen, bijvoorbeeld. naar handmatig, om de activiteit voor onbepaalde tijd te behouden of om de periode voor automatisch verwijderen te wijzigen.

Het overzicht van de activiteit en de nieuwe standaardinstellingen:

  • Locatiegeschiedenis : Automatisch verwijderen ingesteld op 18 maanden, moet door de gebruiker worden ingeschakeld.
  • Web- en app-activiteit: Automatisch verwijderen ingesteld op 18 maanden voor nieuwe Google-accounts. Bestaande klanten worden per e-mail en berichten geïnformeerd over de nieuwe optie.
  • YouTube (aanstaande): Automatisch verwijderen ingesteld op 36 maanden voor nieuwe accounts en accounts die de geschiedenis voor het eerst inschakelen.
  • Sommige activiteiten die Google mogelijk opneemt, moeten worden ingeschakeld vooraleer u de optie kan wijzigen, dit is bijvoorbeeld het geval voor de locatiegeschiedenis.
  • Google-klanten die instellingen voor automatisch verwijderen al hebben geconfigureerd, behouden deze opties.

Hoe u activiteitsgeschiedenis beheren?

  • Log in op je Google-account.
  • Selecteer: Gegevens en personalisatie (linker kolom)

Activiteitsgeschiedenis Google1

  • In het midden verschijnt een kaderstuk met daarin je activiteitsopties. Klik op het pijltje rechts van de opties waarvan je je activiteitsvoorkeuren wil aanpassen.

Activiteitsgeschiedenis Google2

  • Bij de volgende stap klikt u op: Automatisch verwijderen.

Activiteitsgeschiedenis Google3

  • Vervolgens kiest u de voor u beste, of gewenste optie en klik op: Volgende.

Activiteitsgeschiedenis Google4

  • Een klik op Ok volstaat in de volgende stap.

Conclusie:
Gebruikers moeten in sommige gevallen de activiteitsopties inschakelen voordat ze deze kunnen uitschakelen. De nieuwe standaardinstellingen voor het automatisch verwijderen van oude activiteiten is een stap in de goede richting, maar het zou beter zijn (volgens ons bescheiden mening) dat u zelf een tijdsduur kon instellen van hoe lang je activiteiten bewaard werden voor welke functie. 3 maand is mogelijk te kort, 18 maanden misschien te lang. Maar soit, het zal altijd wel wat zijn zeker.....
Succes!