zaterdag, januari 22, 2022

Google Drive IconJe ruimte op Google Drive zou wel eens sneller vol kunnen lopen als u denkt, doordat Google Drive veel gegevens opslaat met betrekking tot je Google-account. Gelukkig is het ook gemakkelijk om gegevens te verwijderen en wat ruimte vrij te maken. In deze tip leggen we uit hoe u dat doet.

Als u Google Drive gebruikt om grote bestanden te delen, is het vrij eenvoudig om de gratis datalimiet van 15 GB van uw Google-account te bereiken. Hoewel u uw Google-account kunt upgraden voor meer opslagruimte (betalend), kunt u het best eerst proberen of u handmatig wat gegevens kunt verwijderen en ruimte kan vrijmaken in Google Drive. Dit hoeft alvast geen uren te duren, de website heeft een opslagbeheerfunctie die al uw bestanden opsomt en ze sorteert op basis van hun bestandsgrootte (de grootste bestanden komen bovenaan).

Hoe gegevens verwijderen en ruimte vrij maken in Google Drive?

 • Om te beginnen, open de Google Drive website in uw browser (Chrome, Firefox, Edge, etc).
 • U ziet het gedeelte "Opslag" onderaan in de linker zijbalk. Hier zie je hoeveel opslagruimte je nog hebt in je account.
 • Klik op de knop: Opslag.

Drive Opslag1

 • Er verschijnt een lijst met alle grote bestanden in je account. Klik op een bestand om het te selecteren. Als u meerdere bestanden wilt selecteren, houdt u de Control-toets ingedrukt terwijl u het bestand selecteert met de linkermuisknop.
 • Om het bestand (of de bestanden) te verwijderen, klikt u op de knop Verwijderen in de bovenste werkbalk (Het ziet eruit als een prullenbakpictogram.).

Drive Opslag2

 • Onmiddellijk zal Google Drive het bestand verwijderen en het naar de Prullenbak sturen.
 • Als u een map wilt vinden en openen waarin een bepaald bestand is opgeslagen (om meer bestanden te vinden die u kunt verwijderen), klikt u met de rechtermuisknop en kiest u de optie "Bestandslocatie weergeven".

Drive Opslag3

 • Hier kunt u meerdere bestanden selecteren en het pictogram Verwijderen (prullenbak) in de werkbalk gebruiken om alle bestanden samen te verwijderen. (U kunt op deze manier ook hele mappen verwijderen).
 • Als u geen back-up hebt van het bestand dat u wilt verwijderen, klik dan op de "Download" knop in het rechtsklik menu om een kopie van het bestand te downloaden naar uw lokale opslag.

Zodra u bestanden zoals deze verwijdert, zult u zich realiseren dat, hoewel de bestanden niet langer beschikbaar zijn in Google Drive, u ook geen opslagruimte hebt teruggewonnen. Dat komt omdat Google Drive de bestanden niet daadwerkelijk verwijdert gedurende 30 dagen. Als u van gedachten verandert, hebt u tot 30 dagen de tijd om de gegevens gemakkelijk terug te halen.

Als je de opslagruimte onmiddellijk wilt terugwinnen, moet je Google Drive dwingen om de gegevens permanent te verwijderen.

 • Ga daarvoor naar het gedeelte "Prullenbak" in de zijbalk.
 • In de Prullenbak ziet u een lijst met bestanden die nog moeten worden verwijderd. Om een bestand individueel te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop en kiest u de optie "Voorgoed verwijderen". Om het sneller te laten gaan, klikt u op "Prullenbak legen" om alle bestanden tegelijk te verwijderen.

Drive Opslag4

 • In de pop-up die verschijnt, bevestig met de "Voor altijd verwijderen" knop.

Alle bestanden zullen worden verwijderd. Zodra u de pagina opnieuw laadt, zult u zien dat de opslagruimte is hersteld. Nu u grote en onnodige bestanden in Google Drive hebt verwijderd, kunt u overwegen om uw Google Drive-mappen te organiseren, wat u in de toekomst tijd kan besparen.

Succes!

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!