woensdag, oktober 27, 2021

Surftip IconOp het moment dat we dit artikel schrijven kan het zijn dat er (al)weer een nieuwe computerterm uitgevonden wordt. Hulp nodig bij het begrijpen van deze termen?

Surftip: Het Webwoordenboek

Zoals u weet bestaat internet zoals we het nu kennen meer dan 20 jaar. Ook de technologie en terminologie van de modale huiscomputer heeft een enorme (r)evolutie ondergaan. Hierdoor ontstaan steeds nieuwe computertermen en begrippen. Zelfs voor iemand die de technische ontwikkelingen zowat volgt, is het soms niet meer zo evident om deze terminologie nog te volgen, laat staan een pc leek. Maar u kent ons, en dat is nog altijd handig voor een beginner.

Ziet u door het bos de bomen niet meer? Zijn termen zoals POP3, IMAP, SERVER en CLIENT, (dingen die u dagelijks gebruikt als u een mailtje open doet) u vreemd? Dan kunt u natuurlijk beginnen met Googelen. Het up-to-date houden van een woordenlijst is echter niet evident, dagelijks ontstaan er nieuwe computertermen zoals eerder al aangehaald, maar als we onze bezoekers kunnen helpen zonder daarvoor zelf de handen uit de mouwen te hoeven te steken, zullen we dat niet laten. Zo botste we onlangs op een wel erg interessante webstek, namelijk http://www.webwoordenboek.be.

Webwoordenboek1

Nu willen wij (en kunnen dat ook niet), geen oordeel vellen over andere websites, maar als u het doel hebt om beginnende computergebruikers op weg te helpen, mag u er niet van uit gaan dat de persoon in kwestie al kennis van zaken heeft. De lat zo laag mogelijk leggen is dan de boodschap. Zo wordt er vaak bij de uitleg van een woord, andere termen gebruikt die u als beginnend gebruiker wellicht ook niet kent. Het zou handig zijn als de makers van deze site ELKE term aanklikbaar maken of minstens een pop-up venster laten verschijnen bij het aanwijzen van het woord, met daarin een korte en verstaanbare uitleg voor Jan met, en zonder de pet. Maar elk woord dat u moeilijk of niet begrijpt, ligt binnen handbereik met een paar muisklikken. Ordentelijk en netjes gerangschikt volgens alfabet, met als gevolg een makkelijke navigatie (U zult er heus niet verdwalen of dingen niet vinden).

Webwoordenboek2

Bewonderenswaardig werkje werd afgeleverd. Absoluut een bezoekje waard.

Mvg Lion

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...