Kluis IconWist u dat er gratis online services bestaan die u kunnen helpen bij het recupereren of terugvinden van een gestolen laptop, tablet of smartphone?

We hoeven u hopelijk niet meer uit te leggen dat laptops, tablets en smartphones gegeerd zijn door dieven. Die dingen kosten een aardige cent, bovendien staat er meer dan waarschijnlijk belangrijke en privacygevoelige gegevens op. U begrijpt dat als u slachtoffer wordt van zo een diefstal, dit ernstige gevolgen kan hebben. Nu kunt u natuurlijk de nodige stappen ondernemen om diefstal van je apparaat te voorkomen en de toegang te bemoeilijken, maar 100% waterdicht is geen enkel systeem.

Deze tip gaat dus niet over het voorkomen van diefstal, maar wel over hoe u jouw apparaat kan recupereren of terug vinden nadat men het u ontvreemd heeft.

LockItTight is een online service die u kan helpen bij het opsporen van je gestolen/verloren apparaat. U kan er een gratis een account aanmaken en tot 5 toestellen toevoegen (Windows & Android). De gratis versie is wel voorzien van reclame maar eenvoudig in gebruik. Nadat u een account hebt aangemaakt, download u de bijhorende applicatie naar het toestel (of toestellen). Tijdens de installatie gebruikt u dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als van je account.

Van zodra dat gebeurd is, kunt u via de website al je toestellen opsporen of monitoren. Om  de 120 minuten wordt er een rapport aangemaakt dat u kan bekijken door op het betreffende apparaat te klikken (zie schermafdruk).

Lockittight 1

Bij een gratis account is het niet mogelijk dit interval te verkleinen. 120 minuten is het maximum en de enkel de 5 recentste rapporten worden bewaard. Bij elk apparaat dat u aan jouw account koppelt kunt u desgewenst de instellingen aanpassen (A). Zo kunt u onder andere aangeven of de browsergeschiedenis moet gerapporteerd worden, of er schermafdrukken gemaakt moeten worden en de camera (indien aanwezig) foto's moet maken. Zelf mappen zoals mijn documenten, mijn video's, mijn foto's, bureaublad, en program files kunnen in de gaten worden gehouden.

Lockittight 2

Lockittight 3

U hebt het al begrepen. LockItTight een is gratis en nuttig online service dat u eigenlijk best installeert, al was het maar om net dat klein beetje extra bescherming te hebben tegen diefstal.

Dat u via de site eender welke meldingen en waarschuwingen naar het betreffende apparaat kan sturen en zelfs opnieuw laten opstarten, maakt het geheel nog beter.