Game IconHebt u heimwee naar de tijd dat spelletjes nog spelletjes waren? Bent u vertrouwd met namen als Atari 2600 en Sega Genenis? Lees dan dit artikel.

Als u oude console spelletjes wil spelen hebt u 2 opties. Of u schuimt rommelmarkten, garageverkopen of tweedehands websites af op zoek naar een klassieke console en bijhorende spelletjes, of u emuleert ze aan de computer. Bij de eerste optie hebt u vooral veel geld en geluk nodig, bij het emuleren kan u meteen beginnen met spelen, bovendien kost het u niets. Bent u geneigd om voor het emuleren (emulatie) te gaan, dan hebben we goed nieuws voor u. Archive.org is een website die een verzameling aanlegt van al de klassieke spelletjes, van zodra de publiekelijk gemaakt worden.

Archive.org werkt daarvoor samen met The Old School Emulation Center (Tosec). Tosec is een initiatief om de catalogus en het behoud van oude games, software en andere hulpmiddelen voor klassieke computersystemen en home console systemen te behouden. U kan er dus ook stokoude software downloaden, maar wij gaan ons beperken tot de spelletjes.

Sinds kort biedt de site ook de optie aan om dit soort spelletjes te spelen in uw browser, maar dat lukt niet bij alle spelletjes, maar geen nood, er zijn er genoeg om u weken zoet te houden.

Speel gratis honderden klassieke spelletjes

  • Het beste om te beginnen is surfen naar de 'console living room'. Van zodra de pagina opent ziet u een lijst verschijnen met spelconsoles uit lang vervlogen tijden. Als u spelletjes wil spelen, kiest u eerst de spelconsole (geel gemarkeerd).

Arcade Spelletjes 1

  • Op de volgende pagina vindt u dan een lijst met beschikbare spelletjes.
  • Klik op het spelletjes dat u wil spelen.

Arcade Spelletjes 2

  • Zoals eerder aangehaald zijn niet alle spelletjes beschikbaar om in uw browser te spelen. Als dat wel zo is, ziet u rechts van de pagina de tekst verschijnen "Run an-in browser..." (zie schermafdruk).

Arcade Spelletjes 3

  • De meeste spelletjes detecteren automatisch of er een gamepad op de computer is aangesloten. Indien dat niet zo is, kan u nog altijd uw toetsenbord gebruiken.

We raden u aan, als u een beetje Engels kent, om eerst wat rond te neuzen op de site vooraleer u gaat spelletjes spelen. U vindt er namelijk ook een groot archief aan video's en software.

Veel plezier ermee.