zaterdag, januari 22, 2022

Facebook IconDe lange lijst met privacyopties van Facebook kan demotiverend werken als u u beslist om enkele wijzigingen aan te brengen, maar toch kunnen we het belang er van niet genoeg benadrukken. Van ons krijgt u alvast een lijst  van instellingen die u best wijzigt of controleert om jezelf beter te beschermen.

Hoewel de meeste van deze instellingen kunnen worden gewijzigd via de Facebook-app op je iPhone en/of  Android apparaat, kunnen de instellingen zelf iets anders worden gepresenteerd dan wanneer ze via je browser worden geopend. De schermafdrukken die wij plaatsen, zijn genomen via de browser.

Belangrijke Facebook-privacyinstellingen die u best wijzigt of controleert:

Verwijder je profiel van zoekmachines:

Als je niet wilt dat uw Facebook-profiel wordt weergegeven wanneer iemand naar je naam zoekt, moet je Facebook opdracht geven om het uit zoekmachines te verwijderen. Je profiel wordt dan niet langer geïndexeerd  door de zoekmachines. Hou er wel rekening mee dat het kan even duren voordat dit effect heeft.

 • Om deze instelling te wijzigen, opent u Facebook in een browser en klikt u op de pijl naar beneden in de rechterbovenhoek, Navigeer naar: Instellingen en privacy.
 • Selecteer "Instellingen" en klik vervolgens op "Privacy" in de zijbalk die aan de linkerkant van de pagina verschijnt.
 • Scrol naar beneden naar het gedeelte "Hoe mensen u kunnen vinden en contact met u kunnen opnemen" en schakel "Wilt u dat zoekmachines buiten Facebook naar uw profiel linken" uit door op de knop Bewerken te klikken.

Privacy Facebook1

Link:Facebook > Instellingen > Privacy > Wilt u dat zoekmachines buiten Facebook naar uw Profiel linken?

Beperk massaal de zichtbaarheid van uw oudere berichten:

Als u uw Facebook-account hebt aangemaakt toen het nog een universiteitsnetwerk was dat alleen toegankelijk was voor genodigden, of kort nadat de dienst voor iedereen werd opengesteld, bent u misschien sommige gênante oudere openbare berichten vergeten die u hebt geplaatst. Je realiseert je misschien niet dat sommige van je oudere berichten openbaar zijn gemaakt toen Facebook een van de vele revisies onderging. Gelukkig hoef je niet door jaren van gênante updates te spitten om snel te beperken wie je oude berichten kan zien.

 • Klik op de naar beneden gerichte pijl in de rechterbovenhoek van Facebook en selecteer Instellingen & privacy > Instellingen.
 • Selecteer Privacy in de zijbalk aan de linkerkant.
 • Zoek onder het gedeelte "Uw activiteit" naar "Het publiek beperken voor berichten die u hebt gedeeld met vrienden van vrienden van Publiek?"
 • U kunt de link "Beperk eerdere berichten" gebruiken om de zichtbaarheid van deze oudere openbare berichten (en de berichten die zijn gedeeld met vrienden van vrienden) te wijzigen, zodat ze alleen worden gedeeld met uw directe vriendenlijst.

Privacy Facebook3

Link: Facebook > Instellingen > Privacy > Het publiek beperken voor oude berichten op je tijdlijn beperken?

Tijdlijn controle inschakelen:

Standaard kan iedereen je taggen in een bericht en wordt het toegevoegd aan je Facebook Tijdlijn, direct op je profiel naast de updates die je zelf hebt geschreven. Dit gebeurt voor zowel berichten (zoals iemand die je tagt omdat jullie elkaar hebben ontmoet voor een kopje koffie) als foto's.Als je liever meer controle hebt over wat er op je profiel verschijnt, kun je ervoor kiezen om alle toekomstige tags handmatig te bekijken.

 • Ga hiervoor naar Facebook en klik op het naar beneden gerichte pijl in de rechterbovenhoek.
 • Klik op Instellingen en privacy > Instellingen.
 • Klik vervolgens op Profiel en taggen in de zijbalk die aan de linkerkant verschijnt.
 • Schakel onder Controleren de optie: Berichten waarin u bent getagd eerst controleren voordat het bericht wordt weergegeven op uw profiel ?" in door op de knop Bewerken te klikken.

Wanneer je in de toekomst getagd wordt, zal je een melding ontvangen en kan je beslissen of je het bericht goedkeurt of verbergt van je profiel.

Privacy Facebook4

Link Facebook > Instellingen > Profiel en taggen > Berichten waarin je bent getagd beoordelen voordat het bericht op je profiel verschijnt?

Maak uw vriendenlijst privé:

Uw vriendenlijst is standaard zichtbaar voor iedereen, ook voor mensen met wie u geen vrienden bent. Een vriendenlijst kan mensen helpen om u te vinden, en niet iedereen is daar blij mee. U wilt waarschijnlijk niet dat Jan Alleman in staat is een lijst van uw goede vrienden, familieleden of partners te bekijken. Je kan de zichtbaarheid van je vriendenlijst veranderen onder Facebook instellingen.

 • Klik op de pijl omlaag in de rechterbovenhoek van Facebook en selecteer vervolgens Instellingen & privacy > Instellingen.
 • Klik op "Privacy" in de zijbalk en scrol omlaag naar het gedeelte "Hoe mensen u kunnen vinden en contact met u kunnen opnemen".
 • Verander "Wie kan uw vriendenlijst zien" in een instelling waar u zich comfortabel bij voelt. U kunt kiezen tussen "Openbaar", "Vrienden", "Alleen ik" en verschillende aangepaste inclusieve en exclusieve instellingen. Kies "Alleen mij" om uw vriendenlijst privé te houden.

Privacy Facebook2

Link: Facebook > Instellingen > Privacy > Wie kan uw vriendenlijst zien?

Gezichtsherkenning uitschakelen:

Gezichtsherkenning heeft enkele voordelen op Facebook, maar niet iedereen voelt zich er comfortabel bij. Als gezichtsherkenning is ingeschakeld, kan Facebook u als tag voorstellen wanneer een vriend een foto uploadt, of suggesties doen voor uw eigen fototags. Misschien nog nuttiger is de mogelijkheid om een melding te ontvangen wanneer Facebook detecteert dat jouw gelijkenis wordt gebruikt in een profielfoto. Als het account echt probeert zich als jou voor te doen, kan je dit melden en hopen dat wordt de inhoud verwijderd.

 • Als u deze instelling liever uitschakelt, kunt u dat doen door op de pijltje naar beneden te klikken in de rechterbovenhoek van Facebook. Navigeer vervolgens naar Instellingen & privacy > Instellingen.
 • Klik op Gezichtsherkenning in de zijbalk aan de linkerkant, en gebruik vervolgens Bewerken om de optie "Wilt je dat Facebook u kan herkennen op foto's en video's?" uit te schakelen.

Privacy Facebook5

Link Facebook > Instellingen > Gezichtsherkenning > Wilt u dat Facebook u kan herkennen op foto's en video's?

Beperken hoe u gevonden wordt op Facebook:

Hoewel u de naam die u op uw profiel invult niet kunt verbergen, kunt u wel beperken hoe u op andere manieren wordt gevonden. Facebook gebruikt telefoonnummers en e-mailadressen om dat te doen, dus als u (grotendeels) incognito wilt blijven, moet u deze instelling uitschakelen.

 • Klik op het pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek van uw Facebook-feed en navigeer vervolgens naar Instellingen & privacy > Instellingen.
 • Selecteer Privacy in de zijbalk aan de linkerkant en scrol vervolgens naar beneden naar het gedeelte "Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen".
 • Schakel "Wie kan je opzoeken met het e-mailadres dat je hebt opgegeven?" en "Wie kan je opzoeken met het telefoonnummer dat je hebt opgegeven?" naar "Alleen ik" indien nodig.

Privacy Facebook6

Link: Facebook > Instellingen > Privacy > Wie kan u opzoeken met behulp van het e-mailadres/telefoonnummer dat je hebt opgegeven?

Verbonden apps en websites bekijken:

Het Cambridge Analytica-schandaal waarbij Facebook gegevens verzamelde, was alleen mogelijk via een gekoppelde app, waarmee uiteindelijk informatie van zo'n 87 miljoen profielen werd geschraapt. Gebruikers zouden inloggen op de app met behulp van hun Facebook-profiel als een sociale login, wat een gangbare praktijk is. Hoewel Facebook wijzigingen heeft aangebracht in de manier waarop met gegevens wordt omgegaan, is het nog steeds belangrijk om te weten welke apps en websites met uw account zijn verbonden. U zorgt er dus best voor dat alleen apps die u vertrouwt en actief gebruikt toegang hebben tot uw account.

 • U kunt uw lijst met verbonden apps bekijken door te klikken op de pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek van uw Facebook-feed en vervolgens te navigeren naar > Instellingen & privacy > Instellingen.
 • Klik vanaf daar op "Apps en websites" in de zijbalk aan de linkerkant en bekijk vervolgens alle "Actieve" aanmeldingen die u hebt.
 • Als u een verbonden app of website niet herkent, of u hebt de dienst al lange tijd niet meer gebruikt, verwijder deze dan. U kunt de app in de toekomst altijd opnieuw verbinden, en u zou geen gegevens moeten verliezen, aangezien er toch niets op Facebook wordt opgeslagen.

Privacy Facebook7

Link: Facebook > Instellingen > Apps en websites.

Tot slot: Vergeet niet dat het beschermen van uw persoonlijke gegevens essentieel is als u de service veilig wilt gebruiken.

 

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!