Internet Explorer IconWist u dat Windows gereedschap voorziet waarmee u logbestanden kan aanmaken die helpen bij het diagnosticeren en oplossen van problemen met Internet Explorer? Lees er alles over in deze tip.

Dat er in Windows heel wat 'verborgen' tooltjes zitten zal menig bezoeker aan onze website niet meer verbazen. Zo is er onder andere gereedschap aanwezig waarmee u logbestanden kan maken waarmee u problemen kan diagnosticeren voor Internet Explorer. Nu vertellen we er in één adem bij dat het gros van de computergebruikers weinig zal kunnen aanvangen met deze logbestanden, maar dat neemt niet weg dat ze bijzonder nuttig zijn als u professionele hulp inroept. Deze logbestanden worden netjes ingepakt in een zogenaamd cabinet bestand (.cab) zodat u ze zelfs eenvoudig kan doorsturen naar een professional.

Internet Explorer: Hulp bij het oplossen en diagnosticeren van problemen

  • Het programmaatje waarmee u deze logbestanden kan aanmaken noemt IEDiagCMD.exe en vindt u terug in de map C:\Program Files\Internet Explorer (32-bit) of C:\Program Files (x86)\Internet Explorer (64-bit).
  • Het gereedschap openen kunt u doen door te dubbelklikken op het .exe bestandje in Windows Verkenner of door iediagcmd.exe te typen als zoekopdracht in het menu Start of metro-startscherm, gevolgd door een druk op Enter.

Iediagnose1

  • Van zodra iediagcmd.exe opent, verschijnt er een gedurende een korte periode een zwart scherm. Laat dit dialoogvenster ongemoeid, het sluit vanzelf van zodra het programma klaar is.

Iediagnose2

  • Nadat iediagcmd.exe klaar is wordt er automatisch een .cab bestandje op het bureaublad geplaatst.

Iediagnose3

Als u het bestandje opent vindt u er een aantal logbestanden in terug zoals onder andere:

  • WindowsUdate.log met daarin de update geschiedenis van Windows en gerelateerde onderwerpen.
  • Internet Explorer_brndlog.txt dat helpt bij het opsporen van problemen met Internet Explorer.
  • Internet Explorer_signup_install.ins dat enkele gegevens bevat over jouw Internet Explorer installatie, versie etc.

Iediagnose4

De meeste bestanden kunt u openen met Kladblok, maar zoals gezegd in de inleiding gaat een doorsnee computergebruiker er weinig wijzer van worden. Als u professionele hulp zoekt, voegt u dit bestand toe bij het bericht zodat het voor hen makkelijker is om het probleem op te lossen. Wij van onze kant wilden u het bestaan van dit gereedschap niet onthouden.