Alle BrowserWist u dat u Facebook helemaal naar wens kan aanpassen? Een andere thema? Berichten sorteren? U noemt het maar!

U kan desgewenst Facebook helemaal aanpassen naar persoonlijke voorkeur, maar het spreekt dat u daar het juiste gereedschap voor nodig hebt. Wel, dat gereedschap bestaat onder de naam Social Fixer. Social Fixer is een add-on, extensie, geschikt voor Chrome, Firefox, Safari en Opera dat u toelaat uw Facebook pagina aan te passen. Tot voor kort werkte de invoegtoepassing ook voor Internet Explorer, helaas is deze browser (voorlopig) uit de lijst geschrapt.

Chrome-Firefox-Safari-Opera: Facebook aanpassen

Social Fixer: Download, installatie en gebruik.

Voor de verandering voegen we het downloaden, installeren en het gebruik van Social Fixer samen, om de eenvoudige redenen dat u tijdens de installatie de meest gangbare instellingen en opties mag kiezen tijdens een stap voor stap handleiding. Omdat Social Fixer NIET in het Nederlands beschikbaar is, voorzien we de schermafdrukken met commentaar zodat u toch een idee hebt wat u aan het uitvreten bent.

Om de extensie waarmee u Facebook kunt aanpassen, te downloaden en installeren, surft met één van de bovengenoemde browsers naar socialfixer.com

Afhankelijk van de gebruikte browser kan de installatie wat verschillen, maar u wordt stap voor stap door de procedure geloodst. Onze schermafdrukken zijn afkomstig uit Firefox maar het werkt gelijkaardig voor andere browsers.

Facebook aanpassen: Stap1

 • Bij de eerste stap wordt u gevraagd of u de aanbevolen (recommend) of minimalistische instellingen wenst te gebruiken. Wij gaan voor de aanbevolen instelingen. Indien u kiest voor minimalistisch worden er veel minder functies en opties geïnstalleerd.

Social Fixer

Facebook aanpassen: Stap 2

 • Tijdens de tweede stap van de installatie kunt u aangeven of u berichten wil markeren als gelezen door er met de muisaanwijzer overheen te bewegen waardoor u dat niet meer manueel moet doen mits het aanvinken. Een andere belangrijke optie, is het aanvinken van het controlepaneel zodat dit altijd zichtbaar is op Facebook.

Social Fixer2

Facebook aanpassen: Stap 3

 • De chatinstellingen kan u dan weer in stap 3 aanpassen. Chat uitschakelen, of iedereen die online is tonen (niet enkel die Fecabook kiest) of chatten zonder thumbnails.

Socialfixer3

Facebook aanpassen: Stap 4

 • In stap 4 kan u de zogenaamde lightbox photviewer uitschakelen.

Facebook aanpassen: Stap 5

 • Als er één reden is waarom u Social Fixer zou willen installeren, dan is dat wel omdat de nieuwsberichten van die hoogstaande amusementsspelletjes en andere applicaties uw muur vervuilen. Social Fixer sorteert dit soort berichten en zorgt ervoor dat elke spelletje of applicatie een eigen tabblad krijgt. Meteen alles netjes gefilterd!

Social Fixer4

Facebook aanpassen: stap 6

Tijdens stap 5 van de installatie van Social Fixer kunt u de chat-instellingen naar uw hand zetten. Zo kunt u:

 • De chat sidebar uitschakelen en terug de pop-up chat gebruiken (zoals vroeger).
 • Al uw online vrienden tonen in de chatlijst.
 • Een compacte chatlijst gebruiken (zonder miniatuurweergaven).
 • Ervoor zorgen dat u automatisch uitgelogd wordt telkens de pagina geladen (vernieuwd) wordt.
 • Het chatvenster verbergen (u wordt niet uitgelogd)
Social Fixer5
Facebook aanpassen: Stap 7
 • Een tijd geleden introduceerde Facebook het zogenaamde Lightbox effect. Het lightbox effect is een script dat ervoor zorgt dat een afbeelding opent in een soort pop-up venster met donkere achtergrond (samen met de informatie) van zodra u op een foto of afbeelding klikt. Niet elke Facebook gebruiker was even gelukkig met dit grafisch hoogstandje, het spreekt dat u met Social Fixer het lighbox effect kan uitschakelen.

Social Fixer6

Facebook aanpassen: Stap 8

 • Vindt u de wit met donkerblauwe lay-out van Facebook maar niks? Dan kiest u toch gewoon een ander thema in stap 7. Er zijn er enkele leuke beschikbaar.

Social Fixer7

Facebook aanpassen: Stap 9

Als u een afbeelding of foto op ware grootte wil bekijken op Facebook, moet u daarvoor op de betreffende afbeelding of foto klikken. In stap 9 kunt u dit gedrag aanpassen zodat de afbeeldingen getoond worden op ware grootte door er eenvoudig met de muisaanwijzer overheen te bewegen.

Social Fixer9

Facebook aanpassen: Stap 10

Het reactiesysteem van Facebook ergert menig gebruiker. U hebt het wellicht ook al eens meegemaakt dat u per ongeluk op de Enter-toets drukt terwijl u nog niet klaar was met 'reageren' of zelfs helemaal niet wilde reageren. Naar het schijnt (wij weten het niet) was het reactiesysteem van vroeger beter. Toen stond er een (comment) knop. Als u daar op klikte kon u uw reactie plaatsen. Voor hen die dat wensen, kunnen terug in de tijd door de oude methode te activeren.

Social Fixer10

 • U bent nu helemaal klaar met het aanpassen van Facebook.

Facebook aanpassen: Opmerkingen!

 • Hebt u spijt dat u een bepaalde functie geactiveerd/gedeactiveerd hebt tijdens de installatie, kunt u dat aanpassen door op het steeksleutel-icoontje (verschijnt als u inlogt op Facebook) > Social Fixer Options te klikken om aldaar verdere aanpassingen uit te voeren.
 • De makers van deze extensie waarschuwen ervoor dat sommige functies bij bepaalde gebruikers niet altijd even goed werken. Men plant (regelmatig) updates om dit te verhelpen. Geef deze mensen dus wat tijd.
 • Tegen de tijd dat u dit leest kunnen de overlopen stappen gewijzigd zijn. Facebook en Social Fixer zijn voortdurend onderhevig aan vernieuwingen, waardoor dit artikel mogelijk niet 100% overeenstemt met de installatie die u uitvoert.