Internet Explorer IconDoor het installeren van traceerbeveiliging-lijsten of Tracking Protection Lists (TPLs) in Internet Explorer, kunt u weer een beetje anoniem(er) surfen. Hoe? Dat leest u hier.

Traceerbeveiliging-lijsten, ook wel Tracking Protection Lists genoemd, is een technologie voor Internet Explorer dat als doel heeft om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Traceerbeveiliging-lijsten werken als een soort reclameblokker, en voorkomt dat websites of advertentienetwerken internetgebruikers via bijvoorbeeld "tracking pixels","web beacons" of "super cookies" kunnen volgen. Voor alle duidelijkheid, traceerbeveiliging-lijsten helpen bij het beschermen van je privacy, maar bieden geen garantie dat uw 'online profiel' niet getraceerd kan worden.

Traceerbeveiliging-lijsten en Internet Explorer.

Bij de introductie van Internet Explorer 9 waren er een vijftal traceerbeveiliging-lijsten beschikbaar, intussen is het aantal al flink opgelopen. Traceerbeveiliging-lijsten worden ontwikkeld door bedrijven en privacyadvocaten die begaan zijn met de privacy van surfers. Het spreekt dat er verschillen zijn tussen diverse lijsten onderling. We gaan ze voor u niet allemaal vergelijken (wat had u gedacht?), maar we stellen voor dat u zelf eens het lijstje doorneemt en nakijkt welk het beste past met uw surfprofiel. Bent u niet tevreden over een traceerbeveiliging-lijst, kunt u deze simpel verwijderen via het Extra Icoon > Invoegtoepassingen beheren. Selecteer in het venster dat opent in de linker kolom Traceerbeveiliging, selecteer de lijst en klik op verwijderen.

Traceerbeveiliging1

Traceerbeveiliging-lijsten downloaden

  • Traceerbeveiliging-lijsten werken ongeveer hetzelfde als invoegtoepassingen in Internet Explorer. In de praktijk komt dat er dus op neer dat u een traceerbeveiliging-lijst download en installeert.
  • Een goede pagina om te beginnen met traceerbeveiliging-lijsten vindt u hier.
  • Het enige wat u moet doen als een lijst u bevalt is klikken op Toevoegen. Surft u meer internationaal, kunt u ook Engelstalige traceerbeveiliging-lijsten installeren. Op deze pagina's klikt u op Add TPL om ze te installeren.
  • Als u na het installeren van een traceerbeveiliging-lijst, op een website terechtkomt dat het niet zo begrepen heeft op jouw privacy, verschijnt er een waarschuwing. Ernstig is rood. Indien er inhoud gefilterd werd, verschijnt er een (normaal) dialoogvenster met de mededeling.