Firefox IconAls u surft met Firefox en aan het downloaden slaat, verschijnt een dialoogvenster met daarin de vraag of u het bestand wil openen of opslaan. Dat kan beter toch?

Net zoals elke zichzelf respecterende browser beschikt ook Firefox over een downloadmanager. Helaas is deze downloadmanager bij standaardinstellingen vrij beperkt. Voor de huis-, tuin- en keukensurfer volstaan de standaardinstellingen ruimschoots, maar als u iemand bent die veel en diverse bestandstypen download, doet u er goed aan enkele aanpassingen door te voeren.

Firefox: Downloadmanager personaliseren

Zoals gezegd verschijnt er bij het downloaden een dialoogvenster met daarin de vraag wat u wil doen met het bestand (Opslaan of Openen). Als u het dialoogvenster niet ziet verschijnen, wil dat zeggen dat het bestandstype reeds gekoppeld is aan een bepaalde actie. Het koppelen van bestandstypen die u download, is precies wat wij gaan uitleggen in deze tip.

Om bestandstypen te koppelen aan een actie bij het downloaden met Firefox doet u het volgende:

  • Open Firefox
  • Druk op de Alt toets zodat het menu zichtbaar wordt.
  • Klik achtereenvolgens op Extra > Opties.

Downloads Koppelen1

In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u het tabblad Toepassingen. In de lijst ziet u (bijna) alle mogelijke bestandstypes. Door op het pijltje uiterst rechts naast een bestandstype te klikken kunt u een bepaalde actie selecteren. U hebt de volgende mogelijkheden:

  1. Altijd vragen (Het standaarddialoogvenster met Opslaan of Openen verschijnt van zodra u het bestand wil downloaden).
  2. Bestand opslaan (het bestand wordt opgeslagen in de standaardmap die u hebt opgegeven).
  3. Programma gebruiken (hier kunt u al dan niet een standaardprogramma kiezen om de download te openen)
  4. De laatste optie bestaat eruit dat u een voorbeeld van de download kan bekijken in de browser zelf (ingebouwde plug-ins). Vaak gaat het hier om PDF, of media bestanden.

Downloads Koppelen2

  • Nadat u de gewenste bestandstypes hebt gekoppeld aan een actie naar uw voorkeur, bevestigt u met OK.

Wat is nu het voordeel om de downloadmanager naar je hand te zetten? Simpel, U kan sneller downloaden omdat u niet steeds moet aangeven wat er met het bestand moet gebeuren.

Klaar! Downloaden maar.