ChromeMet Chrome kunt u tal van nuttige extensies installeren, maar helaas zijn niet alle extensies even veilig. Om u te helpen tegen dubieuze extensies is er nu Shield for Chrome.

Als u de IT actualiteit een beetje gevolgd hebt, zult u ongetwijfeld wel ergens gelezen hebben dat er een tijdje geleden heel wat commotie ontstaan is toen men erachter kwam dat heel wat extensies uit de Chrome Web Store besmet waren met malware en dubieuze codes. U vraagt zich natuurlijk af hoe het mogelijk is dat als u extensies via de officiële Web Store installeert, deze toch kunnen besmet zijn met malware? Wel, dat gaan we u proberen uit te leggen in mensentaal.

Shield for Chrome: Chrome tegen dubieuze extensies beschermen

Als u programmeur bent, en u hebt een extensie geschreven voor Chrome, dan moet u een aantal procedures overlopen. Eén van die procedures houdt in dat u moet bewijzen dat u de schrijver en eigenaar bent van de extensie. De reden waarom Google dat doet is eenvoudig. Mocht er bij controle blijken dat de extensie problemen veroorzaakt, weet men wie men daar voor verantwoordelijk moet stellen en/of eventueel bannen. Probleem was (is?) dat u deze procedure slechts éénmaal moet overlopen. In de praktijk wil dat dus betekenen dat éénmaal een extensie ter beschikking gesteld wordt in de Chrome Webstore, deze kan verder verkocht worden aan andere programmeurs/ontwikkelaars.

Wat was er gebeurd? Wel, veel firma's tellen honderden, zo niet duizenden, Euro's neer om extensies te kopen van de originele eigenaar. De firma of personen in kwestie hebben uiteraard minder goede bedoelingen. Ze updaten de extensie en voegen er hun eigen codes, links en malware toe. Aangezien de extensie al gecontroleerd werd door Google en alle procedures al uitgevoerd werden, hebben ze vrij spel. Het updaten van de apps en extensies gebeurd vaak zonder waarschuwing of zonder dat u er veel aandacht aan besteed. De gevolgen kan u zelf al raden!

Het zou dus best kunnen dat u extensies voor Chrome gebruikt die niet veilig zijn. Om dat te controleren hebt u dus Shield for Chrome. Deze extensie controleert andere extensies op veiligheid.

Shield for Chrome gebruikt daarvoor een blacklist (zwarte lijst) die regelmatig geüpdatet word. De zwarte lijst wordt samengesteld aan de hand van rapportering door gebruikers, de research van de maker, en waarschuwingen gepost op Reddit.

Shield for Chrome: Installatie & gebruik

Shield for Chrome kan u hier downloaden. Van zodra de pagina opent hoeft u enkel maar op toevoegen te klikken.

Protector Chrome1

Na installatie gaat de extensie meteen aan de slag. Geloof het of niet, maar wij vielen in de prijzen! We hadden Google Drive geïnstalleerd, maar niet via de store, waardoor Shield for Chrome meteen alarm sloeg.

Protector Chrome2

Mocht u ook onveilige extensies geïnstalleerd hebben, klikt u op UnInstall (link op de pagina) en bevestigt u met verwijderen in het kaderstukje dat verschijnt (zie schermafdruk hierboven).

Indien er geen onveilige extensies gevonden worden verschijnt de pagina zoals in het schermafdruk hieronder. Aangezien updates van extensies regelmatig (en misschien ongemerkt) uitgevoerd worden, kunt u altijd opnieuw een controle uitvoeren door op het schild-icoontje in de rechterbovenhoek te klikken.

Protector Chrome3

Shield for Chrome

Shield for Chrome kan dus een nuttige extensie zijn voor computergebruikers die, en surfen met Chrome, en veel extensies gebruiken. Het kan zowieso geen kwaad om Shield for Chrome te installeren, want deze extensie dicht ook een fout in Chrome die het mogelijk maakt dat websites gesprekken kunnen afluisteren.