Firefox IconNiet enkel uw browser gebruikt geheugen, webpagina's doen dat ook. Meer nog, de ene al wat meer dan de andere. Als u wil weten hoeveel? Lees dan deze tip.

Als u net als wij Firefox opstart met meerdere startpagina's, of als u surft met meerdere tabbladen, zal u ook wel al gemerkt hebben dat Firefox soms vertraagt. Maar vooraleer u Firefox verwijt een trage browser te zijn (dat is Firefox niet), kan u best een even checken of het niet de websites zijn die veel geheugen gebruiken. In tegenstelling tot Chrome, waarmee u via het taakbeheer van de browser zelf kan nakijken hoeveel geheugen individuele tabbladen gebruiken, beschikt Firefox niet over deze functie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is bij Firefox.

Firefox: Het geheugengebruik per tabblad controleren met Tab Data

Als Firefox een functie ontbeert, kan u er donder op zeggen dat er wel een add-on of extensie bestaat die het 'gaatje' vult. Zo kan u ook met de vuurvos het geheugen per tabblad controleren. Het enige wat u daarvoor nodig hebt is een add-on die zichzelf Tab Data noemt.

Tab Data1

  • Nadat de add-on ge├»nstalleerd is, ziet u het geheugengebruik per tabblad verschijnen.

Tab Data2

Oh ironie! Zoals u weet durven (teveel) add-ons ook al eens een nefaste invloed uitoefen op uw browser en dat is met Tab Data niet anders. Om te voorkomen dat dat er teveel systeemkracht afgesnoept wordt, controleert u best de vernieuwingsfrequentie van Tab Data. U begrijpt dat het vernieuwen van de data van pakweg om de 5 seconden weinig zin heeft. We stellen voor dat u het interval voor vernieuwen op 30 tot 40 seconden zet.

  • om de vernieuwingsfrequentie van Tab Data aan te passen klikt u op het map-icoontje > Selecteer het tabblad Settings > pas het interval aan (zie schermafdruk)

Tab Data3

Klaar!