Book IconAls u al eens 'in het rond surft' hebt u het wellicht ook al gemerkt dat sommige (online) artikelen nauwelijks, moeilijk of helemaal onleesbaar zijn. Surft u met Chrome of Firefox, is er alvast een degelijke oplossing voorhanden.

Op het Internet vindt u veel onzin, maar vaak ook interessante en nuttige artikelen die u wel de moeite vindt om te lezen. Probleem is echter het lezen zelf. Er zijn voldoende computergebruikers die moeilijk kunnen lezen door bijvoorbeeld minder goede ogen, maar ook menig webmasters doen hun duit in het zakje. Zo worden webpagina's volgepropt met informatie en advertenties, zodat u zelfs het eigenlijke artikel moet zoeken. Komt er nog bij dat sommige websites een mengelmoes van bonte kleuren en verkeerde (of foute) lettertypes gebruiken. Kortom, als uw zicht al niet 100% ok is, kan online lezen een ware nachtmerrie worden. En dan hebben we het nog niet eens over lezen op een tablet of smartphone. Gelukkig zijn er nog ontwikkelaars die het voorgaande erkennen en voor oplossingen zorgen. Zo is er onder andere Readability, een extensie voor Chrome en Firefox die ervoor zorgt dat u elk artikel rustig kan lezen zonder de andere 'rommel' op webpagina's.

Chrome-Firefox: Beter online lezen aan uw PC, tablet of smartphone.

Readability biedt de gebruikers dus een manier om online artikelen te lezen op een comfortabele manier in uw webbrowser. Het enige wat u moet doen is uiteraard de extensie installeren voor de respectievelijke browser.

Voor hen die surfen met Chrome, kunnen Readability downloaden via deze link.

Firefox gebruikers kunnen de add-on hier ophalen.

U kan Readability ook installeren op uw smartphone of Tablet (Android) via de Google Play (zoek naar Readability) of via deze link.

  • Van zodra de installatie voltooid is, verschijnt er een icoontje in de menubalk van de browser. Als u een artikel wil lezen zonder gestoord te worden door allerhande banners en informatie op een webpagina, klikt u op het Readability-icoontje > Read Now.
  • U hebt eveneens de mogelijkheid om een artikel later te lezen door op Read Later te klikken. Hier hebt u echter een account voor nodig bij Readability zelf. Geen nood! Een account is gratis aan te maken op https://www.readability.com/.
  • Als u een e-reader in uw bezit hebt (Amazon), kan u het betreffende artikel ook verzenden naar Kindle.

Readability 2

Readability beschikt eveneens over enkele opties, bereikbaar via het gereedschapsicoontje in de rechter benedenhoek (zie schermafdruk hierboven). U kan er de kleur van het icoontje aanpassen en eventueel 'het taggen' (kernwoorden toevoegen)  activeren zodat u artikelen later gemakkelijker vindt in uw 'lees later' lijst.  Verder willen we u niet onthouden dat u zelf sneltoetsen kan instellen voor Readability (via het tabblad Keyboard Shortcuts = geel gemarkeerd in onderstaand schermafdruk).

Readability 3

We hebben Readability zelf eens getest op onze website, en we moeten toegeven, de extensie doet wat het moet doen. Vergelijk zelf onderstaande schermafdrukken maar. Eentje zonder Readability en eentje waarbij Readability geactiveerd werd.

Normaal:

Readability 4

Readability actief:

Readability 5

Als de niet noodzakelijk 'dingen' worden netjes opgeruimd op de webpagina zodat u in alle comfort kan lezen.

De extensie/add-on Readability is niet in het Nederlands te gebruiken maar onoverkomelijk is dat niet. De programmatuur werkt zo eenvoudig (klikken op het icoontje) dat u het zelfs uw kat aangeleerd krijgt.

Succes!