Er zijn (veel) berichten en statusupdates op Facebook die enkel als doel hebben zoveel mogelijk kliks te verzamelen (clickbait), maar hoe kan u deze berichten identificeren en wat is clickbait precies? Lees er alles over in deze tip.
Chrome-Facebook: Hoe clickbait (klik-aas) identificeren?
Wat is clickbait?
De term clickbait is een samenvoeging van 2 Engelstalige termen, namelijk click (kliks met een muis) en bait (aas, oftewel lokmiddel). Kortom, de bedoeling van clickbait is het verzamelen van zoveel mogelijk clicks (muisklikken), vooral op actief op Facebook.
Nu u een idee hebt wat clickbaits zijn is het natuurlijk de vraag hoe u dit soort posts kan herkennen of identificeren. Iemand met een goed 'buikgevoel' en de nodige realiteitszin kan vrij goed inschatten welke berichten clickbaits zijn. Zo heb je in de eerste plaats berichten die beginnen in de aard van "Eens zien hoeveel mensen dit delen of liken.....". De klassieke kettingmails dus maar dan de sociale media variant. Dan heb je nog de zogenaamde Fake News of onechte nieuwsberichten. Dit soort berichten lijken afkomstig van 'betrouwbare' nieuwssites en bevatten onwaarheden, halve waarheden, of gewoon totaal van de pot gerukte leugens. En dan heb je natuurlijk nog de 'sensationele' statusupdates. Nieuwsberichten met sensationele titels met woorden als....Dit kan echt niet, onwaarschijnlijk, dit moet je gezien hebben....etc... . Ondanks dat, begrijpt u dat het niet altijd evident is om clickbaits te identificeren of herkennen.
Marketing bedrijven halen alle truuken uit de kast om u toch maar te verleiden tot een muisklik. Een klik brengt geld, eer en roem op. Alle middelen zijn goed om muisklikjes te verzamelen in deze huidige "succesmaatschappij", maar dit terzijde.
Hoe clickbaits identificeren?
Voor hen die 'het Internet betreden' via Chrome, is er alvast goed nieuws. De extensie This is Clickbait (te downloaden via de Chomre web Store), kan uw buikgevoel een realiteitszin enigzins helpen.
- Van zodra de link opent, klikt u op: Toevoegen aan Chrome. Indien de link niet werkt zoekt u in de web store naar clickbait. Via Google kan het ook want de ontwikkelaars bieden het ook aan via hun site.
- Nadat de extensie is toegevoegd, zal u merken dat als u door de nieuwsberichten op Facebook scrolt, er een indicator verschijnt bij de berichten. (indien niet heel duidelijk, ziet u ook een percentage met de kans dat het om clickbait gaat).
Voortaan zal het dus een stuk gemakkelijker zijn om om echt nieuw te onderscheiden van foute informatie, verouderde actualiteit en leugens.
Succes!