vrijdag, augustus 06, 2021

Microsoft Edge Icon WebVanaf versie 88 schakelt Microsoft Edge automatisch de functie sluimerstandtabbladen in voor alle gebruikers. Vraag je je af waarom sommige van je tabbladen in de Edge-werkbalk vervagen? Hier wordt uitgelegd hoe de functie voor sluimerstandtabbladen werkt (en hoe u deze kunt uitschakelen).

Wat zijn sluimerstandtabbladen in Microsoft Edge?
Sluimerstandtabbladen (ook wel slapende tabbladen genoemd) is Microsoft Edge's eigen interpretatie voor de aan populariteit winnende extensies die als doel hebben inactieve tabbladen te sluiten na een bepaalde periode van inactiviteit. Inactieve tabbladen gebruiken nu eenmaal systeembronnen (lees rekenkracht) die mogelijk beter en effici√ęnter gebruikt kunnen worden. De redenering luidt als volgt " Als je een tabblad dat veel systeembronnen gebruikt al een paar uur niet hebt geactiveerd, is de kans is groot dat u het niet snel weer nodig zult hebben. De extensie sluit het tabblad (stopt alle systeemkracht die eraan is toegewezen) en bevriest bij wijze van spreken het tabblad zodat u de webpagina opnieuw kunt laden wanneer u terugkomt". U begrijpt dat u met deze kleine truc behoorlijk wat RAM kan besparen en de prestaties kan verbeteren op Windows- en Mac-machines met minder dan 8 GB RAM.

Microsoft Edge doet dit op een andere (en aantoonbaar betere) manier dan de extensies die u kan downloaden. In plaats van het tabblad helemaal te sluiten of te 'bevriezen', pauzeert Edge het alleen in de huidige status. Het voordeel aan dit 'systeem' is dat er nog steeds systeemkracht bespaart wordt (hetzij iets minder) en dat het tabblad ge-heractiveerd kan worden in de status dat u het 'verlaten heeft'.

Dus.... wanneer je op een vervaagd tabblad klikt, zal de website zich in exact dezelfde staat bevinden als toen je het verliet. Je zult niet eens merken dat het tabblad technisch gezien in een slaapstand was.

Volgens Microsoft "Vermindert het gebruik van slaapstandtabbladen in Microsoft Edge het geheugengebruik gemiddeld met 32%. Het verhoogt ook de levensduur van uw batterij, aangezien een slapend tabblad gemiddeld 37% minder CPU gebruikt dan een niet-slapend tabblad."

Kan ik de instellingen van de sluimerstandtabbladen aanpassen en/of deze functie uitschakelen?

Standaard zal Edge een tabblad na twee uur inactiviteit in de slaapstand zetten, maar u kunt de tijd naar eigen wens aanpassen (tussen 5 minuten en 12 uur).

 • Open de Edge-browser en navigeer naar de instellingen.

Edge Chromium Instellingen Openen

 • Selecteer nu in de zijbalk het tabblad: Systeem.
 • Schakel vervolgens "Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen" uit indien u deze functie niet wenst. De functie voor slapende tabbladen is nu uitgeschakeld en u zult geen vervaagde tabbladen meer zien.
 • Bent u daarentegen wel voorstander van sluimerstandtabbladen, kan u desgewenst de tijd naar eigen wens aanpassen (zie schermafdruk).

Sluimerstandtabbladen

Succes!

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...