Internet Explorer IconSommige websites werken met een beveiligde verbinding en bijhorende certificaten. Maar wat zijn certificaten precies en hoe kan u ze controleren?

Websites en webservices werken soms met een beveiligde verbindingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld GMail (Google), Paypal en Ebay om er maar enkele bijnaam te noemen. Een beveiligde verbinding wordt vooral gebruikt om persoonlijke informatie en vertrouwelijke gegevens door te geven. Dat u dit het best doet op websites met een erkend certificaat is dan ook vanzelfsprekend. Bedrijven en instanties die het goed met u voor hebben doen er dan ook alles aan om een zogenaamd certificaat te verkrijgen. Met dit certificaat wordt aangetoond dat u een vertrouwde website bezoekt en wordt bovendien afgeleverd door erkende instanties.

Internet Explorer: Controleer het certificaat bij beveiligde verbindingen

Wat is het doel van certificaten?

Phishing websites tegen gaan uiteraard en voorkomen dat gebruikers op een nagemaakte website aanbelanden waar eventueel persoonlijke gegevens gestolen worden. Mooi, maar hoe controleert u dat zelf?

Internet Explorer: Controleer het certificaat bij beveiligde verbindingen

  • Van zodra u een website bezoekt waarvoor er een beveiligde verbinding wordt gebruikt verschijnt er een hangslot icoontje in de adresbalk (zie afbeelding).

Certificaten1

  • Als u op dit icoontje klikt, verschijnt er meer informatie over het certificaat.
  • Indien u dat wenst kan u op certificaten weergeven klikken.

Certificaten2

  • In het dialoogvenster dat volgt, kan u dan meer gedetailleerde informatie opvragen over het betreffende certificaat. Zoals onder andere de geldigheidsduur.

Certificaten Controleren

  • Certificaten worden vaak ook gekleurd opdat u sneller en beter een idee hebt met wat soort website u te maken hebt. Zo zijn er certificaten in het:

Groen:

  • Het certificaat is uitgebreid gevalideerd volgends de EV standaard. Dit betekent dat de certificeringinstantie heeft bevestigd dat de website toebehoort aan, of wordt beheerd door een onderneming die voldoet aan de wettelijke regelingen in het rechtsgebied (het land waar dit bedrijf gevestigd is) dat in het certificaat en op de adresbalk wordt vermeld.

Wit:

  • Het certificaat is ondertekend door een vertrouwde Certificering Autoriteit maar heeft niet de strenge EV Validatie doorlopen.

Geel:

  • De authenticiteit (betrouwbaarheid) van het certificaat of de certificeringsinstantie kan niet worden geverifieerd. Mogelijk is dit het gevolg van een probleem met de website van de certificeringsinstantie.

Rood:

  • Het certificaat is verlopen, ongeldig of bevat een fout.

Om een lang verhaal kort te maken, op websites met een rood of geel gekleurd certificaat blijft u beter weg en vult u best geen persoonlijke informatie in.

Een lijst met erkende instanties (ook Firefox) kan u bekijken op onderstaande link.

http://www.mozilla.org/projects/security/certs/included