vrijdag, augustus 06, 2021

Internet Explorer IconHoe controleert u of de Smartscreen-filter actief staat bij Internet Explorer? Wat is een smartscreen-filter precies?

Het Smartscreen-filter is een functie van Internet Explorer waarmee phishingwebsites worden opgespoord. Het Smartscreen-filter beschermt u ook tegen het downloaden of installeren van malware (schadelijke software). Nu hebt u al een idee wat de Smartscreen-filter doet, nu nog uitleggen wat de Smartscreen-filter is, en hoe u controleert of hij actief staat in Internet Explorer.

Wat is een SmartScreen-filter en hoe inschakelen met Internet Explorer?

Internet Explorer: Wat is een Smartscreen-filter?

(Bron: Microsoft - Letterlijk overgenomen)

Het Smartscreen-filter biedt op drie manieren bescherming:

 • Wanneer u op internet surft, worden webpagina's geanalyseerd en wordt bepaald of deze verdachte kenmerken bevatten. Als er verdachte webpagina's worden gevonden, wordt er door SmartScreen een bericht weergegeven dat u moet opletten en kunt u feedback geven.
 • Het Smartscreen-filter controleert de websites die u bezoekt tegen een dynamische lijst met gerapporteerde phishingwebsites en websites met schadelijke software. Als er een overeenkomst wordt gevonden, geeft het Smartscreen-filter een waarschuwing dat de website is geblokkeerd voor uw veiligheid.
 • Het Smartscreen-filter controleert de bestanden die u downloadt tegen een lijst met gerapporteerde websites met schadelijke software en programma's waarvan bekend is dat ze onveilig zijn. Als er een overeenkomst wordt gevonden, geeft het Smartscreen-filter een waarschuwing dat de download is geblokkeerd voor uw veiligheid. Het Smartscreen-filter controleert de bestanden die u downloadt ook tegen een lijst met bestanden die bekend zijn en vaak worden gedownload door Internet Explorer gebruikers. Als het bestand dat u downloadt niet in deze lijst staat, wordt een waarschuwing weergegeven door het Smartscreen-filter.

In mensentaal: Microsoft houdt lijsten bij van schadelijke websites en bestanden. Als u surft met Internet Explorer zal de Smartscreen-filter de websites die u bezoekt, of bestanden die u download, vergelijken met de lijst. Komen deze websites die u bezoekt, of bestanden die u download, voor in deze lijst, zal Internet Explorer u waarschuwen.

Internet Explorer: Smartscreen-filter inschakelen

 • Klik op Extra Icoon> Internetopties.

Internetopties Openen IE

 • In het dialoogvenster dat volgt selecteert u het tabblad Geavanceerd.
 • Plaats een vinkje (of controleer of er een vinkje staat) bij: Smartscreen-filter inschakelen.

Smartscreen Filter Inschakelen

 • Bevestig met Ok.

U kan Microsoft ook een handje helpen.

 • Zo kan u bij een bezoek aan een verdachte website klikken op: Extra Icoon > Beveiliging > website rapporteren.
 • Bij twijfels is het ook mogelijk een website te controleren, zoals u kan zien in onderstaande afbeelding.

Website Controleren Internet Explorer

Smartscreen-filter mag dan nog een mooi hulpmiddel zijn als bescherming tegen phishingwebsites en malware, waterdicht is het systeem niet. Tegen de tijd dat een website in de lijst opgenomen is, hebben personen met minder goede bedoelingen al een andere online staan. Het blijft dus opletten geblazen, zelfs al staat de Smartscreen-filter ingeschakeld. Voorlopig blijft het dweilen met de kraan open.

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...