Firefox IconFirefox gebruikt een cache om tijdelijke bestanden op te slaan. Maar wat zit er in dat cache? Wat is cache eigenlijk? Hoe kan ik het cache bekijken?

Firefox gebruikt net zoals andere browsers een map om tijdelijke bestanden op te slaan. Deze map noemt men het cache en fungeert eigenlijk als een soort geheugen. De reden waarom ontwikkelaars deze techniek gebruiken is eenvoudig, gegevens in ‘een geheugen’ zijn sneller bereikbaar dan deze die moeten worden opgehaald van het Internet. Logisch gevolg is dat u sneller kunt surfen.

Mooi, maar u hebt wellicht geen flauw idee wat Firefox (al dan niet gewenst) zoal opslaat in het cache. Wel, daar hebt u ons dus voor.

Firefox: Cache openen en bekijken:

Wenst u graag eens een kijkje te nemen in het cache)van Firefox kan u dat op verschillende manieren doen, maar de methode zoals wij hier beschrijven, draagt alvast onze voorkeur weg.

  • Typ about:cache?device=disk in de adresbalk en druk op Enter.

Cache Firefox 0

  • Er opent een nieuw tabblad met daarin afzonderlijke onderdelen van het cache. U kan per onderdeel de lijst bekijken door op de link List Cache Entries te klikken.

Cache Firefox 1

Of u veel wijzer zal worden van de lijst is nog maar de vraag, maar u hebt tenminste een idee wat er zoal opgeslagen wordt, al dan niet met uw medeweten.

Plezier ermee.