PhotoshopEén van de meest gebruikte trucs om foto's te vervalsen met Adobe Photoshop, is het samenvoegen van afbeeldingen. Vandaag leren we u de basisbeginslen.

U kent ongetwijfeld mensen die om de haverklap komen opscheppen over de reizen die ze gemaakt hebben. Als bewijs staan ze in volle glorie te glimlachen op een foto van de mooiste bezienswaardigheden ter plekke. Maar is dat ook echt wel zo? De kans bestaat dat ze zich gewoon 10 minuutjes hebben geamuseerd met Adobe Photoshop. Ook de pers schuwt fototrucage niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat men erachter komt, dat bepaalde foto's vervalst of bewerkt werden. Zo zijn er foto's bekend van soldaten die tussen de lijken staan op plaatsen waar er in werkelijkheid niet één schot gelost werd. Wel dames en heren, wij hebben een paard zien staan aan de Eiffeltoren in Parijs! Gelooft u ons niet? We hebben er een foto van!

Adobe Photoshop: Fototrucage, de basisbeginselen

U hoeft heus geen genie te zijn om de basisbeginselen van fototrucage onder de knie te krijgen. Het enige wat u nodig hebt is een idee, 2 foto's en Adobe Photoshop. Het idee hebt u nodig om uw (straf) verhaal kracht bij te zetten. 2 foto's hebt u nodig om ze verwerken tot 1 geheel. Adobe Photoshop om ze te bewerken.

Zoals we al vertelden in de inleiding, hebben wij een paard gefotografeerd aan de Eiffeltoren. Het idee hadden we al (paard aan de Eiffeltoren), we hebben dus nog een foto van een paard en de Eiffeltoren nodig. 5 Minuutje Googelen volstond ze te vinden. Restte er ons enkel nog om Adobe Photoshop te openen en te beginnen aan de trucage. Vanaf hier leggen we u alles haarfijn uit.

 • De achtergrondafbeelding (bij voorkeur in het .png formaat) vormt de basis voor onze fototrucage. Voor de goede verstaanders, u begint dus altijd eerst met de achtergrond, in ons voorbeeld een foto van de Eiffeltoren. Nog een kleine bedenking. Vooraleer u begint met een trucage, zorg er dan voor dat de foto's die u gebruikt, goed bij elkaar passen.

Fototrucage1

 • Bij de volgende stap gaan we de foto van het paard plaatsen, bovenop die van de Eiffeltoren. Ga hiervoor naar Bestand > Plaatsen.

Fototrucage2

 • Er opent een Windows Verkenner dialoogvenster. Navigeer naar de foto dat u wenst te gebruiken, selecteer deze en klik op Plaatsen.
 • Zoals u kan zien in onderstaande schermafdruk, staat onze paardenkop nu bovenop de Eiffeltoren.

Fototrucage3

 • De positie en grootte zijn nog niet zoals het zou moeten. We plaatsen de muiscursor op de paardenkop, houden de linkermuisknop ingedrukt en slepen de foto naar de gewenste positie.

Bij de volgende bewerkingen die we zullen uitvoeren is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de juiste laag geselecteerd is. Adobe Photoshop zal afbeelding dat u plaatst, automatisch omzetten naar een laag. Lagen selecteren kan u in de rechter benedenhoek.

Lagen Selecteren

 • We klikken op Bewerken > Transformatie > Roteren 90° rechtsom, om de foto in de juiste positie te roteren.
 • We plaatsen de muiscursor op de hoeken en/of uiteinden van de foto, om de grootte aan te passen.
 • Heeft de foto de juiste positie en grootte, klikt u op het verplaatsen-icoontje in de gereedschapsbalk van Adobe Photoshop.

Verplaatsen Gereedschap

- Adobe Photoshop vraagt nu om bevestiging of u de foto wilt plaatsen. Bevestigen doet u door op de Plaatsen-knop te klikken.

Verplaatsen Gereedschap2

Zoals u kan zien in onderstaande schermafdruk staat de foto van ons paard nu bij de Eiffeltoren.

Fototrucage Adobe Photoshop 1

Deze fototrucage gaat niet werken omdat er nog een achtergrond aanwezig is op de foto van het paard. Geen kat zal geloven dat dit echt is, dus op naar deel 2 waarbij de de achtergrond zullen weghalen.

 • Selecteer de toverstaf in de gereedschapsbalk van Adobe Photoshop.

Toverstaf Adobe Photoshop

 • Houdt de Shift-toets ingedrukt en klik op de achtergrond dat u wilt verwijderen uit de foto (in ons voorbeeld de achtergrond van de foto van het paard).
 • De toverstaf zorgt ervoor dat gebieden automatisch geselecteerd worden.

Achtergrond Selecteren1

Opmerking: Afhankelijk van de foto dat u gebruikt, kan het gebeuren dat u de tolerantie moet aanpassen. Bij foto's met weinig kleurschakeringen zet u de tolerantie bij voorkeur kleiner. Dit is nodig om de grenzen van de selectie met de toverstaf, zo nauwkeurig mogelijk te houden. De tolerantie kunt u aanpassen door de waarden aan te passen (zie schermafdruk).

Tolerantie Aanpassen

 • Van zodra u de achtergrond (zo nauwkeurig mogelijk) geselecteerd hebt, selecteert u het gummetje in de gereedschapsbalk van Adobe Photoshop.

Gummetje

 • Het enige wat u nu nog moet doen is met het gummetje de geselecteerde achtergrond, weg gommen. Indien er gevraagd wordt (voor het gommen) om het object om te zetten in pixels, bevestigt u met OK.

Fototrucage4

 • Hebt u de achtergrond weggegomd, klikt u op Selecteren > Deselecteren om de selectielijnen te laten verdwijnen.

Deselecteren

 • Zie hier ons resultaat.

Fototrucage5

 • Om van de foto 1 geheel te maken klikt u met rechts op een laag (rechter benedenhoek) > Eén laag maken.

Lagen Samenvoegen

 • Klaar.

Nu zijn er wel meerdere manieren om foto's samen te voegen en te trukeren. Deze tutorial toont u enkele basisbeginselen, bovendien kunt u de trucage nog verder verfijnen met behulp van onder andere de doezelaar. Later meer daarover.