Silence IconHoe lost u het probleem op waarbij diverse mp3 bestanden verschillende volume niveaus hebben? Simpel! Met hulp van MP3Gain en deze tip.

Zij die met mp3 bestanden werken kennen ongetwijfeld het probleem waarbij sommige liedjes (of geluidsfragmenten) luider (of stiller) klinken dan andere. Om het volume van mp3's aan te passen of te normaliseren hebt u diverse mogelijkheden. Zo heeft elk zichzelf respecterende mediaspeler wel gereedschap aan boord om u te helpen, maar het probleem hierbij is dat elk stukje software zijn eigen technieken gebruikt om dat te doen. Met andere woorden, de kans dat het volume correct en goed aangepast is, is klein. Gelukkig bestaat er het programma MP3Gain. MP3Gain torent al jaar en dag boven de concurrentie uit als het op het normaliseren of aanpassen van het volume van MP3 bestanden aankomt. Wij hoeven enkel nog te zeggen waar u het download en hoe u het gebruikt.

Hoe het volume van mp3 bestanden normaliseren of aanpassen?

MP3Gain downloaden en installeren.

MP3Gain downloaden kan op deze pagina. U vindt er het uitvoerbestand (.exe), maar als u dat wenst kunt u het programma ook downloaden als .zip bestand. Het installeren van MP3Gain verloopt gelijkaardig aan dat van andere software. Het enige waar u moet op letten tijdens de installatie is dat u het juiste taalbestand aanvinkt indien u MP3Gain in een andere taal dat het Engels wenst te gebruiken.

MP3Gain volume analyseren en normaliseren:

Na het downloaden en installeren van MP3Gain wilt u natuurlijk aan de slag.

  • Open MP3Gain en begin met het toevoegen van de mp3 bestanden waarvan u het volume wil aanpassen.
  • Klik in het menu op Add File (bestand) of Add Folder (map) en navigeer in Windows Verkenner naar de map (of bestanden) waarvan u het volume wil aanpassen.

Volume Mp3a

  • Nadat u uw mp3-tjes hebt toegevoegd moet u eerst een volume instellen (zie schermafdruk). Bij standaardinstellingen staat dit op 89dB maar u kan het volume zelf instellen. Wij kozen voor 95dB maar het spreekt dat u andere waarden mag gebruiken.

Volume Mp3b

  • De volgende stap mag u in principe overslaan maar denken dat het altijd leuk is om te weten hoeveel het volume precies aangepast gaat worden. Vandaar laten we eerst de bestanden analyseren door in het menu op Album Analysis te klikken. MP3Gain gaat aan de slag en u ziet meteen de resultaten verschijnen.

Volume Mp3c

  • Tijd om de volumes te normaliseren (of aan te passen). Het enige wat u moet doen is op Album Gain klikken in het menu.
  • Na enkele seconden of minuten (afhankelijk van het systeem) is het volume van al uw mp3 bestanden 'genormaliseerd'.

Volume Mp3d

Klaar!