SpotifyVeel actieve Spotify gebruikers weten niet dat de streamingdienst gigabytes aan schuifruimte opslorpt. Maar het is simpel op te lossen zoals beschreven in deze tip.

Blijkbaar zijn veel Spotify gebruikers niet op de hoogte van het feit dat de streamingdienst vele giga's aan schijfruimte gebruikt als cache. Bij standaardinstellingen staat het cache gebruikt door Spotify ingesteld op 10% van de vrije schijfruimte. In de praktijk komt dat er dus op neer dat als u 200 gigabyte aan vrije schijfruimte hebt, Spotify daarvan 2 gigabyte toe-eigent. Nu kunt u natuurlijk zeveren over 'luttele 2 gigabyte', maar moderne computers zijn vaak uitgerust met harde schijven die de opslagcapaciteit van 1 terabyte benaderen of zelfs overschrijden. Als u op zo een schijf pakweg 700 gigabyte onbenut laat, is Spotify wel met 7 gigabyte aan de haal.

Spotify: Beperk het cache en bespaar giga's schijfruimte

Nu hangt de snelheid waarmee het cache van Spotify zich vult een beetje af van hoe intensief u het programma gebruikt, maar geloof ons vrij, het gaat vrij snel. U bent de baas van uw computer, dus zijn we van mening dat u zelf bepaalt hoeveel schijfruimte het cache van Spotify mag inpalmen.

Om u een idee te geven hoeveel schrijfruimte u kan toewijzen aan het cache voor Spotify het volgende. 1 Gygabyte aan cache kan ongeveer 200 nummers opslaan. Wij kennen jouw afspeellijsten niet, maar nu hebt u ongeveer een idee op hoeveel u het cache kan instellen. Trouwens, als het cache te klein is, wordt het oudst afgespeelde nummer overschreven door het recentste. Nog altijd geen erg toch?

Maar goed we zouden nog vergeten te vertellen hoe u het chache van Spotify naar wens kan instellen.

  • Open Spotify.
  • Navigeer en klik in het menu (bovenaan) op Bewerken > Voorkeuren.
  • Scrol wat naar beneden tot u het item Cache ziet verschijnen.
  • Plaats een bolletje bij: Gebruik niet meer dan... en verplaats de schuifregelaar naar de gewenste positie (schijfruimte).

 Spotify Cache1

  • Als u een beetje vertrouwd bent met een computer, kent u ook ineens de locatie waarin het cache opgeslagen wordt. De map leegmaken is bijgevolg dan ook een peulschil (niet aan te bevelen indien ook de offline functie gebruikt).
  • De map verplaatsen kan dan weer door op de knop Bladeren te klikken en te navigeren in Windows Verkenner naar de gewenste plaats.