zondag, oktober 01, 2023

Windows Media PlayerHoe krijgt u een audio CD omgezet naar MP3 op de computer? Wel dat is een vraag die regelmatig terugkomt bij beginnende computergebruikers. PCLeek zou PCLeek niet zijn als we u niet zouden uitleggen hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de benodigdheden zijn.

Vooraf:

U moet weten dat audio cd’s beveiligd kunnen zijn met bijhorende auteursrechten eraan verbonden. Het is bij wet verboden om illegale kopieën te maken van originele cd’s tenzij voor eigen gebruik, bovendien moet u zelf in het bezit zijn van het originele exemplaar.

Situatie:

U heeft voor jouw verjaardag een audio cd gekregen. Natuurlijk wilt u dat het verjaardagsgeschenk enkele jaren meegaat zodat u er later nog plezier kan aan beleven. In het verleden hebben uw bengels wel eens enkele ceedeetjes naar de verdommenis geholpen omdat ze dachten dat het een kleine frisbee was waarmee ze de hond konden amuseren. Met andere woorden : U wil deze cd kopiëren zodat het originele intact blijft.

Wat heeft u nodig?

Om een cd te kopiëren heeft u natuurlijk het origineel exemplaar nodig, software om de audio cd om te zetten naar een ander geluidsformaat (in dit voorbeeld mp3), en plaats op de harde schijf.

Hoe?

Het cd’tje dat u willen kopiëren heeft u al, plaats op de harde schijf is ook niet zo een probleem. Rest enkel nog geschikte software vinden.

Wel dat is ook geen probleem! Met Windows Media Player dat standaard in Windows zit lukt het (meestal) ook . Deze software is volledig gratis en bovendien gebruiksvriendelijk en Nederlandstalig, het enige wat u nog moet doen is dit programma downloaden, als het nog niet op de computer geïnstalleerd is.

Windows Media Player: Van Audio CD naar MP3

Alvorens u een cd gaat omzetten naar het MP3 formaat (rippen) zult u eerst nog een aantal instellingen moeten aanpassen. Zo zal Windows Media Player de cd automatisch omzetten naar het eigen WMA formaat en de bestanden plaatsen in de map Mijn Documenten/ Mijn Muziek. Wij gaan de muziek omzetten naar het MP3 formaat, bovendien prefereren we een andere locatie op de computer.

 • Open Windows Media Player en klik op Extra > Opties. Ziet u geen menubalk waarin Extra staat? Druk dan Ctrl+M

Opties Windows Media Player Openen

 • In het dialoogvenster dat volgt selecteert u het tabblad Muziek rippen.
 • Klik op de knop Wijzigen.
 • In het Windows Verkenner venster dat opent kiest u dan de gewenste locatie. Indien u dat wenst kan u zelf een nieuwe map aanmaken door op de gelijknamige knop te klikken. Hebt u geschikte locatie geselecteerd (of gemaakt), bevestigt u met OK.
 • Pas het (bestands)formaat aan door MP3 te selecteren uit de optielijst.
 • Stel de kwaliteit in (Bitrate) , door de schuifbalk te verplaatsen. (We raden minimum 256 kbs aan, hoger is beter, maar de bestanden zullen meer plaats innemen op de harde schijf)

Audio Cd Naar Mp3 Windows Media Player

 • Stop een audio cd in het cd-rom station.
 • Het enige wat u nu nog moet doen is op de knop Rippen Starten klikken.
 • Van zodra Windows Media Player klaar is, staan alle songs netjes in het .mp3 formaat in de door u gekozen map.

U merkt het, het is heus niet zo moeilijk als u dacht.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...