Word IconMet Word kan u een spelling- en grammatica controle uitvoeren zonder door het lint of het menu te navigeren.

Bij oudere versies van Word kon u in via het lint (het menu) of een sneltoetscombinatie een document onderwerpen aan een spellingcontrole en/of grammaticacontrole. Bij Word 2013 kan dat veel eenvoudiger dankzij het 'nieuwe' controlepaneel. 1 klik volstaat dus om op zoek te gaan naar eventuele spelfouten. Zelfs zoeken hoeft u niet meer te doen. Het controlepaneel, dat u vindt in de statusbalk, geeft u meteen melding van het aantal gevonden fouten.

Het nieuwe spelling- en grammatica controlepaneel in Word 2013

Het paneel voor spelling- en grammaticacontrole vindt u dus in de statusbalk van Word (zie schermafdruk). Ziet u een kruisje verschijnen wil dat betekenen dat er fouten gevonden werden in het document.

Spellingcontrolepaneel1

Als u op dit icoontje klikt, verschijnt het 'nieuwe' controlepaneel (rechts van het scherm) waarmee u een spellingcontrole en/of grammaticacontrole kan uitvoeren. Wees wel aandachtig. Van zodra u het controlepaneel opent, begint de spellingcontrole bij de eerste fout na de positie van de muisaanwijzer.

Spellingcontrolepaneel3

Het controlepaneel meldt u meteen of het spelfout of een grammaticafout betreft (geel gemarkeerd). Verder krijgt u een lijst met suggesties met correcte spelling voorgesteld. Het enige wat u dan nog moet doen is het juiste woord selecteren en op Wijzigen klikken. Hebt u dezelfde fout herhaaldelijk gemaakt, kan u op Alles wijzigen klikken. Word zal dan alle fouten woorden automatisch vervangen door de door u gekozen suggestie.

De spellingcontrole in Word is niet waterdicht, om nog maar te zwijgen over de grammaticacontrole. Daarom kan u woorden, die onterecht gemarkeerd worden als foutief, volgens hetzelfde principe negeren (op de gelijknamige knop klikken). Komt datzelfde woord meermaals terug in een document, kiest u voor Alles negeren.

Spellingcontrolepaneel4

Bent u klaar met de controle, ziet u ook meteen een vinkje aan het icoontje in de statusbalk verschijnen (Geen taalfouten).

Spellingcontrolepaneel5

Soms kan het gebeuren dat u een document nogmaals wil controleren. Hoe u dat doet legden we eerder al uit in: Word: Spelling opnieuw controleren.

Succes!