We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)

Word IconMet Word kan u een spelling- en grammatica controle uitvoeren zonder door het lint of het menu te navigeren.

Bij oudere versies van Word kon u in via het lint (het menu) of een sneltoetscombinatie een document onderwerpen aan een spellingcontrole en/of grammaticacontrole. Bij Word 2013 kan dat veel eenvoudiger dankzij het 'nieuwe' controlepaneel. 1 klik volstaat dus om op zoek te gaan naar eventuele spelfouten. Zelfs zoeken hoeft u niet meer te doen. Het controlepaneel, dat u vindt in de statusbalk, geeft u meteen melding van het aantal gevonden fouten.

Het nieuwe spelling- en grammatica controlepaneel in Word 2013

Het paneel voor spelling- en grammaticacontrole vindt u dus in de statusbalk van Word (zie schermafdruk). Ziet u een kruisje verschijnen wil dat betekenen dat er fouten gevonden werden in het document.

Spellingcontrolepaneel1

Als u op dit icoontje klikt, verschijnt het 'nieuwe' controlepaneel (rechts van het scherm) waarmee u een spellingcontrole en/of grammaticacontrole kan uitvoeren. Wees wel aandachtig. Van zodra u het controlepaneel opent, begint de spellingcontrole bij de eerste fout na de positie van de muisaanwijzer.

Spellingcontrolepaneel3

Het controlepaneel meldt u meteen of het spelfout of een grammaticafout betreft (geel gemarkeerd). Verder krijgt u een lijst met suggesties met correcte spelling voorgesteld. Het enige wat u dan nog moet doen is het juiste woord selecteren en op Wijzigen klikken. Hebt u dezelfde fout herhaaldelijk gemaakt, kan u op Alles wijzigen klikken. Word zal dan alle fouten woorden automatisch vervangen door de door u gekozen suggestie.

De spellingcontrole in Word is niet waterdicht, om nog maar te zwijgen over de grammaticacontrole. Daarom kan u woorden, die onterecht gemarkeerd worden als foutief, volgens hetzelfde principe negeren (op de gelijknamige knop klikken). Komt datzelfde woord meermaals terug in een document, kiest u voor Alles negeren.

Spellingcontrolepaneel4

Bent u klaar met de controle, ziet u ook meteen een vinkje aan het icoontje in de statusbalk verschijnen (Geen taalfouten).

Spellingcontrolepaneel5

Soms kan het gebeuren dat u een document nogmaals wil controleren. Hoe u dat doet legden we eerder al uit in: Word: Spelling opnieuw controleren.

Succes!