zaterdag, september 23, 2023

Regedit IconMet Windows kan u het zogenaamde pagesile.sys automatisch laten ledigen bij het afsluiten van de computer. Waarom u dat zou doen en vooral hoe, leest u in deze tip.

Windows gebruikt een paginabestand (pagefile.sys)  als extra virtueel geheugen wanneer het RAM volloopt. Windows kan dit 'paginabestand' elke keer dat u afsluit wissen, zodat er geen gevoelige gegevens in het paginabestand op de schijf achterblijven.

Hoe werkt het en wat is het nut?

Wanneer u uw computer uitschakelt, wordt het RAM van het systeem altijd gewist. Maar het paginabestand (pagefile.sys dus) niet. Als u zich zorgen maakt over het feit dat iemand op zoek is naar gevoelige gegevens die in uw paginabestand kunnen achterblijven, kan u overwegen om er voor te zorgen dat dit bestand, telkens als u Windows afsluit, gewist wordt. Het besturingssysteem wist eigenlijk niks maar overschrijft elke bit van dit bestand door nullen. Bestaande gegevens worden dus overschreven. Als iemand de harde schijf uit uw computer haalt, kan hij/zij het paginabestand niet inspecteren om eventuele gevoelige gegevens die in het geheugen zijn opgeslagen te vinden.

Maar....?

Er is een echt nadeel aan het inschakelen van deze functie. Zo zal het (veel) langer duren om uw computer uit te schakelen. De uitschakeltijd kan variëren van een paar seconden tot een paar minuten, of zelfs langer. Dit hangt af van de af van hoe snel de harde schijf van uw computer is, en hoe groot uw paginabestand is. Dit is meteen ook de reden waarom Windows het paginabestand niet automatisch wist bij het afsluiten. Het is een afweging die u zelf moet maken.

Wat is de beste oplossing?

Indien mogelijk, gebruik encryptie!

In plaats van te vertrouwen op het wissen van uw paginabestand, raden wij u aan om, indien mogelijk, een volledige schijfversleuteling (encryptie) in te stellen op uw Windows-pc. Als uw paginabestand op een gecodeerde schijf is opgeslagen, hoeft u het niet telkens te wissen als u het uitschakelt - het paginabestand wordt ook gecodeerd. Dat betekent dat niemand het station kan verwijderen en proberen het paginabestand te onderzoeken zonder dat u uw versleutelingscode hebt. Nog belangrijker is dat de versleuteling ook voorkomt dat eventuele hackers naar alle andere bestanden op uw harde schijf kijken.

Maar zoals wel vaker, komt nu het spreekwoordelijk addertje onder het gras naar boven. Gebruikt u Windows 10 Pro of hoger, kan u eenvoudige een volledige schijfencryptie inschakelen die niet beschikbaar is bij Windows Home of Starter edities.

Hoe de schijfversleuteling inschakelen met Windows 10 Pro (of hoger)?

Om een schijfstation volledig te versleutelen gebruikt Windows Bitlocker.

 • Zoek naar Bitlocker via het startmenu en open: BitLocker beheren.

Bitlocker1

 • In het dialoogvenster dat volgt kan u meteen zien of de versleuteling is ingeschakeld.Is dat niet het geval, klikt u gewoon op: BitLocker inschakelen

Bitlocker2

 • Uiteraard is het belangrijk dat u deze sleutel nooit kwijt raakt. Bij de volgende stap krijgt u dan ook meerdere opties ter beschikking om je sleutel op te slaan.

Bitlocker3

Enkele klikken en minuten later (afhankelijk van systeemsnelheid en keuzes) bent u klaar.

Ik gebruik Windows Home of u hebt BitLocker niet ter beschikking op uw apparaat?

Indien u Windows Home gebruikt of BitLocker niet ter beschikking hebt om welke redenen dan ook, kan u onderstaande tip toepassen waarbij het pagefile.sys automatisch overschreven wordt telkens u Windows afsluit.

 • Open het register.
  • Typ regedit als zoekopdracht in het menu Start of metro-startscherm (win8) en druk op Enter.

Register Openen Windows10

 • In de Windows-register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management.
 • Met Memory Management geselecteerd (linkerzijde), gaat u in het rechter gedeelte op zoek naar: ClearPageFileAtShutdown.
  • Is de sleutel ClearPageFileAtShutdown niet aanwezig maakt u deze even aan:
  • Klik met rechts in het rechter gedeelte. In het menu kiest u voor: Nieuw > DWORD_waarde (DOWRD 32-bits_waarde)
  • U geeft deze nieuwe waarde de naam : ClearPageFileAtShutdown.
 • Dubbelklik op: ClearPageFileAtShutdown.
 • Wijzig de waardegegevens naar 1.
 • Bevestig met OK.
Bitlocker4
 
 • Sluit het register af via Bestand > Afsluiten.
 • Herstart de computer.

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...