We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

Account IconWindows Vista voorziet ouderlijk toezicht, maar hoe gebruikt u ouderlijk toezicht en hoe kan u het instellen?

Ouderlijk toezicht gebruiken en instellen (Vista):

 • Ouderlijk toezicht bereikt u het snelst door in het zoekvenster onderaan het menu Start ‘oude’ te typen. Vervolgens klikt u bovenaan in het startmenu op Ouderlijk toezicht.
 • Vervolgens wordt er naar uw toestemming gevraagd. U klikt op Doorgaan.
 • In het volgend dialoogvenster klikt u vervolgens op het Account waarvoor u ouderlijk toezicht wil inschakelen.
Ot2

Opgelet! Om het ouderlijk toezicht in te stellen moet u ingelogd zijn als administrator.

In het volgend dialoogvenster kunt u aan de slag.

1: Het ouderlijk toezicht activeren.

 • Om het ouderlijk toezicht te activeren volstaat het om een bolletje te plaatsen voor: Ingeschakeld: Huidige instellingen behouden

Hoe u de instellingen voor ouderlijk aanpast volgt verderop.

Ot3

2: Ouderlijk toezicht: Activiteitenrapportage inschakelen en bekijken.

Door het inschakelen van activiteitenrapportage worden er logbestanden verzameld en aangemaakt die u kunt inkijken. Deze bestanden bevatten alle gegevens over het computergebruik. Als u ernstige twijfels hebt over het computergebruik van zoon/dochterlief kan u deze functie inschakelen door een bolletje te plaatsen voor Ingeschakeld, informatie over computergebruik verzamelen. (Denk ook een beetje aan de privacy van uw kroost alvorens u deze functie inschakelt)

Ot4
 • Wilt u het activiteitenrapport bekijken? Klik dan op Activiteitenrapport weergeven.
Ot5

Het activiteitenrapport is overzichtelijk. Zo kan u aan de linkerzijde navigeren naar de zaken die u graag wil weten zoals surfgeschiedenis, media, gespeelde spelletjes, chat sessies etc.

3: Windows Vista -webfilter instellen.

Dat op het net nogal wat websites staan die niet geschikt zijn voor kinderogen moge duidelijk zijn. Wilt uw kinderen beschermen tegen seks en extreem geweld doet u er dan ook best aan de webfilter in te stellen.

 • Om dit te doen klikt u op Windows Vista- Webfilter.

Ot7

In het dialoogvenster dat volgt kan u dan diverse instellingen wijzigen.

 • Om te beginnen plaatst u een bolletje voor: Bepaalde websites of inhoud blokkeren.

Ot8

A: Zo kan u bijvoorbeeld zelf een lijst maken met websites die bezocht of geblokkeerd worden. Om dit te doen klikt u op de blauwe link ‘De lijsten met toegestane en geblokkeerde websites bewerken’ . In het volgende dialoogvenster typt u dan de URL van de websites en plaatst deze in het vak Toegestane websites of Geblokkeerde Websites door op de gelijknamige knop te klikken.

 • Wilt u het hard spelen kan u ook een vinkje plaatsen voor: Alleen websites toestaan die zich in de lijst met toegestane websites bevinden.

Ot10

B: Vindt u het nogal omslachtig om al de websites manueel in te voeren. Ook dat is geen probleem, dan stelt u gewoon het beperkingsniveau in. Let wel! Dit is geen waterdichte oplossing! Bovenaan het kaderstukje kan u kiezen uit Hoog, Normaal, Geen of Aangepast. Als u voor Aangepast kiest komt u weer in voorgaand dialoogvenster terecht en zal u alsnog manueel websites moeten toevoegen. Maar mits u dit niet wou kan u een bolletje plaatsen voor Hoog of Normaal.

Ot11

C: Aanrader! Downloaden van bestanden blokkeren.

Als u dat wenst kan u het downloaden van bestanden blokkeren. Zoals u allicht weet nemen de kinderen het niet altijd te nauw met het downloaden, met alle gevolgen vandien. Bespaar u virussen en spyware om nog maar te zwijgen over datalimieten die overschreden worden. Het enige wat u moet doen is een vinkje plaatsen voor: Downloaden van bestanden blokkeren.

Ot12

Windows Vista-webfilter is ingesteld. Op naar het volgende onderdeel!

4: Ouderlijk toezicht: Tijdlimieten instellen.

Wilt u het computergebruik van de kinderen (of andere gebruikers) beperken in tijd? Geen probleem! In enkele muisklikken stelt u de tijdlimieten in. U navigeert terug naar het beginscherm van ouderlijk toezicht en klikt vervolgens op Tijdlimieten.

Ot13

In het volgend dialoogvenster moet u enkel de vierkantjes blauw kleuren op de uren dat het computergebruik verboden is. In ons voorbeeld is het zodanig ingesteld dat de computer gebruikt mag worden van 10 uur ochtends tot 22 uur ’s avonds. In het weekend mag het een uurtje vroeger en langer, namelijk van 9 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds.

 • Als u klaar bent bevestigt u met OK.
Ot14

Het surfen en de tijd zijn reeds ingesteld. Misschien heeft u wel spelletjes die u niet liever heeft dat de kinderen spelen. Ook daar kan ouderlijk toezicht u bij helpen.

5: Ouderlijk toezicht: Spelletjes blokkeren.

 • U navigeert terug naar het beginscherm van ouderlijk toezicht en klikt vervolgens op : Spellen.
Ot15
 • In de eerste stap maakt u duidelijk of de gebruiker spelletjes mag spelen of niet.
 • Dit kan u doen door een bolletje te plaatsen voor Ja of Nee.
Ot16
 • Als u beslist dat spelletjes spelen toegestaan is, kan u desgewenst ook Spelclassificaties instellen door op de gelijknamige link te klikken.
 • Hiermee kan u aangeven of spelletjes met seksuele of gewelddadige inhoud geblokkeerd worden.
Ot17

In het dialoogvenster dat volgt kan u dan weer aan de slag.

Als u spelletjes koopt dan staat daar meestal een leeftijdscategorie op waarvoor ze geschikt zijn. Wilt u  voorkomen dat spelletjes zonder deze leeftijdsspecificatie gespeeld kunnen worden, plaats u een bolletje voor Niet geclassificeerde spellen blokkeren.

Ot18

Vervolgens kunt u aangeven welke leeftijdsclassificatie geschikt is voor de gebruiker door een bolletje te plaatsen bij de gepaste classificatie.

Ot19

Tot slaat kan u nog spelletjes blokkeren met een bepaalde inhoud zoals seks, angst, geweld etc.

 • Om dit te doen moet u enkel een vinkje plaatsen voor de gewenste geblokkeerde inhoud.
Ot20
 • Als u klaar bent bevestigt u met OK.

U komt weer in het vorige dialoogvenster terecht. Als u dat wenst kan u ook specifieke spellen blokkeren door op de gelijknamige link te klikken.

Ot21
 • In het dialoogvenster dat volgt kan u vervolgens een spelletje volledig blokkeren of een classificatie toewijzen. Deze classificatie wordt gelinkt naar de instellingen die u eerder hebt opgegeven voor deze gebruiker.
Ot22

U bevestigt wederom met OK > OK en u komt terug in het begin scherm van het ouderlijk toezicht.

6: Ouderlijk toezicht: Specifieke programma’s blokkeren.

Hebt u programma’s op de computer geïnstalleerd waarvan u niet graag heeft dat andere gebruikers er mee knoeien dan kunt u  deze blokkeren. Om dit te doen klikt u op Specifieke programma’s toestaan en blokkeren.

Ot23
 • In het dialoogvenster dat volgt plaats u een bolletje voor: ‘Gebruikersnaam’ kan alleen programma’s gebruiken die ik toesta.
Ot24

Vervolgens zal de computer een lijst samenstellen van al de programma’s die voorhanden zijn op de computer (dit kan even duren).

 • Het enige wat u nu nog moet doen is een vinkje plaatsen voor de programma’s die gebruikt mogen worden. Programma’s die u niet aanvinkt zullen geblokkeerd worden voor deze gebruiker.
 • Staat een programma niet in de lijst, klik dan op de knop Bladeren en navigeer in Windows Verkenner naar het .exe bestand van dit programma. Het zal dan plaats nemen in de lijst en dan kan u het blokkeren of toestaan.

Ot25

 • Bevestig 2 x met OK en u bent klaar.

Het ouderlijk toezicht is volledig ingesteld. Voortaan kan u wat rustiger op beide oren slapen als uw kinderen de computer gebruiken. Wellicht bent u wel een tijdje zoet met al deze instellingen, net zoals wij dat waren met het opmaken van dit item.

Hoe werkt het ouderlijk toezicht als de gebruiker een 'overtreding' begaat?

Er verschijnt er een dialoogvenster met een waarschuwing en een link met 'Uitvoeren als Administrator'. Klik men op de link zal Windows Vista het paswoord van de Administrator vragen.