We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Zoeken IconMet Windows kan u de indexeringsopties en opgenomen locaties aanpassen. Door dit te doen kan u het 'zoeken naar' personaliseren. Lees er alles over in deze tip.

Windows is voorzien van een handige zoekfunctie. Neem bijvoorbeeld het zoekvak in het Start menu of metro-startscherm. Van zodra u begint te typen in dat zoekvak, verschijnen de gevonden resultaten meteen. Dat de zoekresultaten zo snel verschijnen, hebt u te danken aan een andere functionaliteit in Windows, namelijk de indexeringsopties. Maar, bij standaardinstellingen (yup) worden enkel de ‘alledaagse’ bestanden geïndexeerd zoals u die vindt in de bibliotheken en e-mails. Programma- en systeembestanden worden niet geïndexeerd en dat kan lastig zijn als u bijvoorbeeld iemand bent die regelmatig bestanden met een specifieke extensie (.jpg, .doc, .avi) zoekt. Maar voor alles bestaat een oplossing. Zo kan u er bijvoorbeeld voor zorgen dat enkel bepaalde extensies en bepaalde locaties geïndexeerd worden. Om dit te doen zijn enkele aanpassingen nodig bij de … indexeringsopties.

Indexeringsopties en opgenomen locaties aanpassen:

  • Typ Indexering als zoekopdracht in het menu Start of metro startscherm en klik op Indexeringsopties.
  • Bij het dialoogvenster dat volgt, ziet u een lijst met de Opgenomen locaties. Staat de locatie, waarin jij uw veelgebruikte bestanden opslaat, niet in de lijst? Dan kab u deze toevoegen door op de knop Wijzigen te klikken.

Beter Zoeken Startmenu2

  • Bij het dialoogvenster dat volgt, kan u dan overbodige locaties verwijderen uit de indexeringsopties.
  • Locaties verwijderen kan u doen door de vinkjes te verwijderen in het bovenste deel van het venster.
  • Om locaties toe te voegen klikt u onderaan op de knop Alle locaties weergeven en vinkt u de mappen en/of partities aan, dat u wenst toe te voegen aan de indexeringsopties.

Beter Zoeken Startmenu3

Zoeken naar specifieke bestands-extensies

Nadat u overbodige locaties uit de indexeringsopties hebt verwijderd en veelgebruikte locaties hebt toegevoegd, kan u desgewenst nog specifieke extensies toevoegen aan de indexeringsopties.

Om dit te doen klikt u in het Indexeringsopties dialoogvenster op de knop Geavanceerd.

Beter Zoeken Startmenu4

  • Bij het venster dat volgt selecteert u het tabblad Bestandstypen.
  • Verwijder de vinkjes bij de extensies die u niet langer wenst te indexeren.

Beter Zoeken Startmenu5

Bij standaardinstellingen zijn alle extensies (bestandstypen) aangevinkt, wat maakt dat u wel even werk hebt, maar de resultaten achteraf zijn het waard.