We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)

Regedit IconWist u dat u met Windows de toegang tot het register (editor) kan blokkeren? Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Het register is en blijft het kloppende hart van een Windows besturingssysteem. Elke wijziging (hoe klein ook) kan catastrofale gevolgen hebben voor de werking van de computer. U begrijpt dat de toegang tot het register te blokkeren (zelfs voor jezelf) een goed idee kan zijn, zeker als u weinig vertrouwd bent met een computer. Bijkomend voordeel? Veel malware en dubieuze software, brengt wijzigingen aan in het register, maar door de toegang te blokkeren, bouwt u dus een extra veiligheid in. 

Wilt u de toegang tot het register blokkeren kunt u dat doen met behulp van de Editor voor lokaal groepsbeleid. Enige beperking is: De goedkoopste Windows versies zijn niet voorzien van deze editor.

Toegang tot register blokkeren:

  • De editor voor lokaal groepsbeleid kan u openen door gpedit.msc als zoekopdracht te typen in het menu Start of metro-startscherm (en op Enter te drukken).
    • Windows XP en Vista gebruikers gaan naar Start > Uitvoeren > gpedit.msc > OK.
  • Van zodra de editor voor lokaal groepsbeleid opent, navigeert u naar: Gebruikersconfiguratie > Beheersjablonen >  Systeem.
  • In het rechter gedeelte van het dialoogvenster, zoekt u naar, en (dubbel)klikt u vervolgens op: Toegang tot registerbewerkingsprogramma’s verhinderen.

 Register Blokkeren1

  • In het dialoogvenster dat volgt plaats u een bolletje bij: Ingeschakeld.

Register Blokkeren2

  • Bevestig met een klik op Toepassen of OK en herstart de computer.

Na de herstart probeert u regedit te openen. Als u een boodschap ziet verschijnen in de aard van “ Het bewerken van het register is niet toegestaan of uitgeschakeld op deze computer”, weet u dat het gelukt is.

Opmerkingen:

  • Deze handelingen kunnen enkel uitgevoerd worden met een account met administratorrechten.
  • Als u bepaalde software niet meer geïnstalleerd krijgt, doet u er best aan deze tip tijdelijk ongedaan te maken. Dus terug uitschakelen.