Folder IconWindows zit vol nuttige en handige functies zoals onder andere de functie om een map te openen in een nieuw proces. Meer info nodig?

Het beste van Windows is, dat het een besturingssysteem is waar zelfs de grootste computerleek plezier aan beleeft. Iedereen kan meteen aan de slag en de meest ‘noodzakelijke’ dingen doen zonder daarvoor naar een of andere cursus te moeten rennen. Ook de gevorderde computergebruikers vinden Windows best te pruimen, te meer omdat het besturingssysteem vol handige en nuttige functies voorziet zoals onder andere een map openen in een nieuw proces. Maar vooraleer we de tip uit de doeken doen, moet u wel eerst begrijpen wat een ‘nieuw proces’ precies is, daarna snapt u wel waarom het nuttig kan zijn om een map te openen… in een nieuw proces.

Map openen in nieuw proces:

Wat is een proces?

Zoals u van ons gewoon bent proberen we het uit te leggen in simpele taal. Een proces is eigenlijk niet meer dan 1 deel van een programma dat een hoeveelheid taken kan uitvoeren voor een bepaald programma. Opent u bijvoorbeeld jouw browser, dan creëert u eigenlijk een proces dat in het geheugen actief is. Windows zelf, zal bij het opstarten automatisch een aantal processen openen, waarvan elk een deel van de taken uitvoert en waardoor het werk verdeeld wordt.

Voordelen van het openen van een map in een nieuw proces?

Als u een map of partitie opent in Windows Verkenner, zal dit in gebeuren in hetzelfde proces van Windows Verkenner (explorer.exe). Maar als u mappen opent met een groot aantal filmbestanden of afbeeldingen, kan het al eens gebeuren dat de boel vastloopt omdat ‘het proces’ al de ‘taken’ niet verwerkt krijgt. Het explorer.exe proces zal crashen en u verliest al werk waarmee u op dat moment bezig was, zoals knippen en plakken, of u was net bezig met een bestand op te slaan of te kopiëren. We hoeven niet uit te leggen dat dit knap vervelend kan zijn. Als u echter, in Windows Verkenner, een map of schijf opent in een nieuw proces, blijft al het werk waarmee je bezig was actief, maar zal bij een crash, enkel het proces vastlopen waarmee u de map of schijf opende.  We veronderstellen dat u nu het voordeel om een map te openen in een nieuw proces begrijpt.

Hoe opent u een map of schijf in een nieuw proces?

  • Open Windows Verkenner met Windows toets + E
  • Navigeer en selecteer (1x linkermuisknop) vervolgens naar de schijf of map dat u wenst te openen in een nieuw proces.
  • Hou de Shift toets ingedrukt (niet langer dan 5 seconden) en klik vervolgens met rechts op de gewenste map of schijf.
  • In het menu dat verschijnt, klikt u vervolgens op: In nieuw proces openen.

Nieuw Proces 0

Nu kan het gebeuren dat, indien u met rechts klikt, de optie In nieuw proces openen, niet ziet verschijnen zoals bij Windows 10 bijvoorbeeld. Dan kan u altijd terecht bij de mapopties.

  • Open de mapopties, bijvoorbeeld door in Verkenner het tabblad Beeld te selecteren en vervolgens te klikken op: Opties > Map- en zoekopties wijzigen.

Mapopties Openen Win10

  • In het dialoogvenster dat volgt selecteert u het tabblad Weergave.
  • Plaatst een vinkje bij: Mapvensters in afzonderlijk proces openen.

Nieuw Proces 2

Het verschil is dat alle mapvensters voortaan altijd in een nieuw proces openen, dus niet enkel als u er voor kiest via het contextmenu (rechtsklikken).

Klaar!