Preferences IconAls u ons een beetje kent, weet u dat u nooit tevreden mag zijn met standaardinstellingen, zo ook niet met het systeemvak. Meer hierover in deze tip.

Vanaf Windows is het systeemvak (u weet wel, dat ding rechtsonder waar normaal het klokje staat) volledig hertekend. De icoontjes zijn niet verdwenen, maar ‘verborgen’ en als u al een tijdje met Windows aan de slag bent, zal u daar beslist zelf wel achter gekomen zijn, maar toch zijn we nog steeds verbaasd als we merken hoeveel computergebruikers hopeloos op zoek gaan naar het luidsprekericoontje en netwerkicoontje om er maar enkele bij naam te noemen. Maar u kan het systeemvak volledig aanpassen aan persoonlijke voorkeur.

Systeemvak aanpassen:

  • Vooraleer we vertellen hoe u het systeemvak kan aanpassen, vertellen eerst waar u de icoontjes kan vinden, mocht u dat nog steeds niet achterhaald hebben.

Systeemvakicoontjes1

  • De icoontjes van het systeemvak zitten netjes verscholen achter het kleine pijltje dat u ziet naast het klokje (zie afbeelding).

Systeemvak aanpassen: Icoontjes altijd zichtbaar

  • Wenst u deze icoontjes permanent zichtbaar maken in het systeemvak, hoeft u er enkel op te klikken met de linkermuisknop (ingedrukt houden) en slepen naar het systeemvak.

Systeemvakicoontjes2

  • Hebt u achteraf spijt van uw beslissing kunt u de icoontjes terug plaatsen, ook al is het pijltje verdwenen. Maak dezelfde sleepbeweging, maar dan in omgekeerde richting.

Systeemvakicoontjes3

Systeemvak aanpassen: Meldingen tonen/verbergen

  • Klikt u op het pijltje > Aanpassen, kan u per pictogram aangeven of u al dan niet het pictogram en de eventuele bijhorende meldingen wil laten weergeven.

Systeemvakicoontjes4

Systeemvakicoontjes5

  • Vindt u nergens een pijltje (aanpassen) in het systeemvak (Windows 8 bijvoorbeeld) ? Klik dan met rechts ergens op een lege plaats in de taakbalk > Eigenschappen.
  • In het dialoogvenster dat volgt, onder het tabblad Taakbalk, klikt u dan op Aanpassen naast Systeemvak.