We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

3.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.63 (4 Votes)

Zip IconMet Windows hebt u heus geen software van derden nodig om bestanden te comprimeren of zippen. Lees er meer over in deze tip.

Dat computergebruikers de functie om bestanden te comprimeren (zippen) van Windows vergeten is op zen minst eigenaardig, want deze functionaliteit is al geïntegreerd vanaf Windows XP. Wist u het nog niet, en hebt u geen idee hoe eraan te beginnen? Lees dan deze tip!

Bestanden comprimeren of zippen met Windows (introductie):

De meeste computergebruikers installeren commerciële software voor het comprimeren van bestanden zoals daar zijn WinRar en WinZip. Deze programma’s bieden veel meer opties en mogelijkheden, maar voor de meeste gebruikers voldoet het standaard programma dat in Windows geïntegreerd is, ruimschoots.

Stel, u wilt een 10-tal afbeeldingen mailen naar iemand. Nu kan u afbeelding per afbeelding toevoegen als bijlage in het bericht, wat sowieso al enige tijd in beslag neemt. Komt er nog bij dat u het risico loopt dat al deze afbeeldingen de limiet (bestandsgrootte) overschrijden van de mailbox (ontvanger). Wat doet u dan? Juist ja.. comprimeren (zippen). Hoe?

Bestanden comprimeren of zippen met Windows:

  • Navigeer in Windows Verkenner naar de locatie waar de bestanden staan die u wenst te comprimeren.
  • Selecteer de bestanden (Shift + pijltjestoets of houdt de linkermuisknop ingedrukt en sleep over de bestanden).
  • Van zodra u de bestanden geselecteerd hebt klikt u er met recht op en kies in het menu dat verschijnt voor: Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map.

Zippen

  • Van zodra dat gebeurd is, verschijnt er een gecomprimeerde map in dezelfde locatie als waar de bestanden staan. Deze geeft u dan even een toepasselijke naam.

Zippen2

Klaar! U hebt zonet met succes bestanden gezipt.

Extra tip: Indien de bestanden verspreidt staan over diverse locaties, maakt u best even een nieuwe map aan en verzameld u al de bestanden in deze map.