zondag, oktober 01, 2023

My Documents IconDe jumplist in Windows is een handig hulpmiddeltje om mappen snel bereikbaar te maken via de taakbalk. Wat is een jumplist? Hoe mappen toevoegen? Lees er alles over in deze tip.

Windows doet er alles aan om het Bureaublad overzichtelijk te houden en biedt bijgevolg dan ook een alternatief aan om mappen snel(ler) bereikbaar te maken, namelijk de Explorer jumplist.

Wat is een jumplist?

De jumplist is eigenlijk niet meer dan een (snel)menu dat verschijnt van zodra u met rechts op een pictogram klikt in de taakbalk. In diezelfde taakbalk staat ook een pictogram voor Windows Verkenner. Als u er met rechts op klikt opent de jumplist (menu) en daar kan u dus naar believen mappen aan toevoegen.

De geschiedenis van de jumplist:

Bij vorige versies van Windows, werden mappen die snel bereikbaar moesten zijn, vaak voorzien van een snelkoppeling op het Bureaublad. Niets mis mee, maar na een tijd was datzelfde Bureaublad, lang niet meer zo overzichtelijk (we hebben al exemplaren gezien waarbij u gaat duizelen). De taakbalk werd bij recente versies (vanaf Windows 7) aangepast, en hoewel de taakbalk er beknopter uitziet, is de functionaliteit ervan toegenomen. Neem nu bijvoorbeeld de Explorer Jumplist. De Explorer Jumplist wordt zichtbaar door op het Explorer-icoon (map-icoontje) te klikken in de taakbalk en bevat een lijst met mappen die doorgaans veel gebruikt worden. U kunt daar vrij eenvoudig zelf mappen aan toevoegen.

Mappen toevoegen aan de Jumplist:

 • Navigeer in Windows Verkenner naar de gewenste map, en sleep deze vervolgens naar het Explorer icoontje in de taakbalk.

Jumplist1

 • De door u gekozen map is voortaan snel(ler) bereikbaar via de (Explorer) Jumplist.
Jumplist2
 
 • Werkt ook bij Windows 8.1 trouwens.

Opmerking!Deze tip is NIET van toepassing voor Windows10.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...