zondag, oktober 01, 2023

Opdrachtprompt IconIn deze tip proberen we u uit te leggen wat svchost.exe is en doet in Windows. Meer nog, we zeggen er ineens bij hoe u meer informatie over svchost verkrijgt.

Als u al eens via Taakbeheer een blik hebt geworpen naar de actieve processen, zal het u wel opgevallen zijn dat svchost erbij staat. Het is zelfs zo dat het svchost.exe proces meermaals in de lijst kan voorkomen. Maar wat is het proces Svchost.exe precies? Hoe kom ik achter de naam en beschrijving? Lees hier de antwoorden.

Wat is Svchost.exe?

Svchost staat voor Service Host en is een uitvoerbaar bestand dat u terug vindt in de map System32. Het svchost is wat men noemt een kritisch bestand, wat zoveel wil beteken dat het essentieel is voor Windows om te functioneren.

Wat doet het Svchost.exe bestand?

Als Windows opstart zal het svchost bestand het Windows-register controleren en een lijst aanmaken van services of een groep van services die werden geladen.

Meerdere Svchost processen in Taakbeheer?

Inderdaad. Het is mogelijk dat u in Taakbeheer meerdere processen van svchost op het zelfde moment actief ziet staan. Windows doet dat opdat het groeperen van diensten bijdraagt tot een betere controle, en het opsporen van fouten, indien dat nodig mocht zijn, makkelijker wordt.

Waar vindt u al de svchost.exe groepen?

Deze kunt u vinden in het Windows-register. Het Windows-register openen kan door regedit te typen in het menu Start en op Enter te drukken. Van zodra het register opent navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Svchost.

Svchost1

De lijst met services die draaien in svchost bekijken.

Wilt u graag achterhalen welke services actief zijn in svchost, kunt u dat doen via Opdrachtprompt.

 • Typ opdrachtprompt in het menu Start en druk op Enter.
 • Van zodra opdrachtprompt opent, typt u het commando: tasklist /SVC.

Svchost2

Of u nu echt veel plezier zal beleven aan deze tip durven we te betwijfelen, maar we hopen toch dat u er wat van opgestoken hebt.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...