Metro IconEen van de eerste zaken dat u wil aanpassen van zodra u aan de slag gaat met Windows8 is het startscherm. Hoe u eraan begint leggen we uit in deze (basis) tip.

Het startscherm in Windows8 is opgebouwd uit widgets, apps en programma's die u ziet verschijnen in de vorm van tegels (tiles). Bij standaardinstellingen voorziet Windows8 een aantal van die zaken, maar het is logisch dat u het startscherm wil personaliseren door er apps en programma's te 'huisvesten' die voor u belangrijk zijn. Kortom, het startscherm moet een verzameling zijn van toepassingen waarvan u wil dat ze snel bereikbaar zijn. Daar bovenop komt nog dat bepaalde live-tegels groter weergegeven worden en andere dan weer in een kleiner formaat. U begrijpt dat het startscherm personaliseren tal van voordelen biedt die het leven achter een Windows8 computer aangenamer kunnen maken. Tegels ordenen, verwijderen, toevoegen of het formaat wijzigen? Hoe u dat doet leest u in onderstaande artikel.

Startscherm personaliseren: Tegels ordenen en verplaatsen

 • Tegels ordenen in het startscherm van Windows8 is een fluitje van een cent. Om tegels te verplaatsen volstaat het om een tegel te selecteren, de linkermuisknop ingedrukt houden, en een sleepbeweging te maken naar de gewenste positie. Het werkt dus identiek als bij een aanraakscherm, met dat verschil dat u nu de linkermuisknop gebruikt.

Startscherm personaliseren: Tegels verwijderen en/of toevoegen.

De kans is groot dat er een aantal tegels op het startscherm staan die u toch niet zal gebruiken.

 • U kan ze gemakkelijk verwijderen. Van zodra u met de rechtermuisknop op de tegel klikt dat u wenst te verwijderen, verschijnt er een contextmenu. Klik op losmaken van Start en de tegel verdwijnt van het startscherm (gewoon uitschakelen kan ook, zie schermafdruk).
 • Sommige tegels worden weergegeven in een groter formaat. Wilt u ze kleine maken hanteert u hetzelfde principe. Klik met rechts op de betreffende tegel en klik in het contextmenu op: Formaat aanpassen. U hebt de keuze uit:
  • Klein
  • Normaal
  • Breed
  • Groot.

Tegels Contextmenu1

 • Niet alle programma's, apps en widgets zijn compatibel zijn om weergegeven te worden in een groter formaat. Als u groter niet ziet verschijnen in het menu, wil dat zeggen dat de tegel niet geschikt is om groter weergegeven te worden.

Nu u tegels verwijderd hebt, wilt u natuurlijk een aantal koppelingen dat voor u belangrijk zijn toevoegen aan het startscherm.

 • Klik op het pijltje naar beneden in het metro-startscherm.

Alle Apps Weergeven2

 • Van zodra u dat doet verschijnt het scherm met de aanwezige apps en programma's op de computer (scrol eventueel zijdelings indien niet alle apps zichtbaar zijn).
 • Klik met rechts op de tegel dat u op het startscherm wenst en klik in het contextmenumenu (zie schermafdruk hierboven) op: Vastmaken aan Start.
 • Als alternatief kunt u ook opteren om een app aan de taakbalk vast te maken. De taakbalk wordt pas zichtbaar na een druk op de Windows-toets.

Snelkoppelingen op het Bureaublad toevoegen aan het startscherm:

 • De kans bestaat dat u snelkoppelingen op het oude vertrouwde bureaublad wil toevoegen aan het startscherm. Dat kan ook! Het klassieke bureaublad haalt u tevoorschijn door een druk op de Windows-toets. Klik met rechts op de gewenste snelkoppeling en kies in het contextmenu voor: Vastmaken een start.

Na enkele minuten is uw startscherm van Windows8 gepersonaliseerd. Als u het goed doet, zal u het klassieke bureaublad nauwelijks missen.