Sleep IconHet kan raar klinken maar ook wij moesten in het begin zoeken hoe we nu in godsnaam onze Windows8 computer konden afsluiten.

De aloude grap dat u een Windows computer moet afsluiten door op Start te klikken heeft blijkbaar de kantoren van Microsoft in Redmond bereikt. Grappig vonden ze het blijkbaar niet, want door het slopen van de Startknop in Windows8 werd de grap ineens ook naar de geschiedenisboeken verwezen. De vraag blijft natuurlijk, is het huidige 'systeem' om een Windows8 computer af te sluiten dan beter? Wel, slepen en enkele klikken om een computer af te sluiten kan men nauwelijks een verbetering noemen, maar er zijn alternatieven, gelukkig maar.

Toegegeven, toen wij voor het eerst aan de slag gingen met Windows8 hebben we ook een tijdje moeten zoeken naar een manier om de computer af te sluiten zonder te rammen op de aan/uit knop. U hoeft dat gelukkig niet te doen. U kent PCLeek en weet dat wij van naaldje tot draadje uitleggen hoe jouw Windows8 computer kan afsluiten. Beter nog, we geven u 4 verschillende methoden.

1: Windows8 afsluiten via de charmbar:

  • De eerste methode die wij ontdekten om Windows8 af te sluiten was deze via het startscherm, u weet wel, dat scherm met de tegeltjes erop. Beweeg de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek en klik op Instellingen.

Windows8 Afsluiten1

  • In het menu dat verschijnt, klikt u onderaan op het power-icoontje. Van zodra u dat doet hebt u de keuze om de computer af te sluiten, in slaapstand te zetten of opnieuw op te starten.

Windows8 Afsluiten2

2: Windows8 afsluiten via toetsencombinatie:

Vindt u bovenstaande methode om een Windows8 computer af te sluiten wat omslachtig, kunt u de toetsencombinatie ALT+F4 eens proberen (Mogelijk moet u de combinatie ALT+F4 2x keer gebruiken).

  • Van zodra u op ALT+F4 drukt verschijnt er een dialoogvenster waarin u alweer diverse keuzes hebt zoals onder andere de computer afsluiten. bevestigen doet u zoals altijd met een klik op OK.

Windows8 Afsluiten3

3: Windows8 afsluiten via het metro-startscherm:

Vindt u toetsencombinaties maar niks is er nog een derde alternatief om een Windows8 computer af te sluiten.

  • Sinds Windows 8.1 staat er een aan/uit knop in het metro-startscherm. Klik er op en kies voor: Afsluiten.

Win8 Afsluiten

Windows8 afsluiten via klassiek Bureaublad:

  • Sinds Windows8.1 werd er opnieuw een soort van startknop ge├»ntroduceerd (links onderaan de taakbalk). Door er met rechts op te klikken kan u uw Windows8 computer ook afsluiten (zie schermafdruk).

Win8 Afluiten2

Als de 4 methoden zoals hierboven beschreven voor u nog niet volstaan, kunt u nog altijd overwegen om de stekker uit het stopcontact te trekken (of batterij te verwijderen indien u een laptop gebruikt). Niet aanbevolen, maar werkt altijd :).

Er bestaat ook nog de mogelijkheid om een snelkoppeling te maken om de computer af te sluiten, maar dat bewaren we voor een andere tip.