Regedit IconGebruikt u het ingebouwde schijfopruiming van Windows om tijdelijke bestanden op te ruimen? Lees dan deze tip om het grondig(er) aan te pakken.

Velen gebruiken Windows schijfopruiming om tijdelijke bestanden te wissen. Niets mis mee, maar wat velen niet weten is dat de tijdelijke bestanden van de laatste 7 dagen niet gewist worden door het hulpprogramma. Windows schijfopruiming laat de tijdelijke bestanden van de laatste 7 dagen ongemoeid om 'op veilig te spelen'. Recente tijdelijke bestanden (laatste 7 dagen) kunnen namelijk nog nodig zijn voor projecten waar u aan werkt of voor bestanden die u aan het downloaden bent, of zelf van programma's en applicatie die u nog hebt open staan. Maar geïnteresseerden kunnen het aantal dagen aanpassen. Let wel! Een kleine ingreep in register is hiervoor noodzakelijk.

Tijdelijke bestanden grondiger opruimen met schijfopruiming (Windows7-Windows8)

  • Druk op de Windows-toets + R
  • Het Uitvoeren dialoogvenster opent. Typ regedit en druk op OK.

Schijfopruiming Grondiger1

  • In het register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\VolumeCaches\Temporary Files.

Schijfopruiming Grondiger 2

  • Dubbelklik in het rechter gedeelte van het dialoogvenster op de sleutel: LastAccess.
  • Onder waardegegevens kunt u dan het aantal dagen ingeven dat schijfopruiming de tijdelijke bestanden ongemoeid moet laten. 0 = alles wissen. 1 = niks wissen van de laatste dag. 2 = niets wissen van de laatste 2 dagen, etc. (Waarden gebruiken tussen 1-7)

Schijfopruiming Grondiger 3

  • Als u de gewenste wijziging hebt ingevuld, bevestigt u met OK en sluit het register af via Bestand afsluiten.
  • Mogelijk moet u de computer herstarten om de veranderingen door te voeren.