Start Button IconSamen met Windows starten er nog een aantal programma's mee op. Sommigen zijn nuttig, anderen zijn dat veel minder. Onder het motto 'less is more', deze tip.

Als u Windows8 al een tijdje gebruikt, hebt u ongetwijfeld al een rits aan software geïnstalleerd. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als u tijdens de installatie niet attent bent, kan het gebeuren dat er een aantal programma's zijn die samen met Windows8 opstarten, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is. Overbodige opstartprogramma's uitschakelen kan de opstartsnelheid positief beïnvloeden. Omgekeerd kan en mag natuurlijk ook. Software van waar u vrijwel zeker bent dat u het gaat gebruiken als u de computer aan zet, kan u inschakelen. Hoe u dat doet met Windows8, leest u in deze tip.

Opstartprogramma's in- of uitschakelen (Windows8)

Om programma's die mee opstarten met Windows8 in- of uit te schakelen, doet u het volgende:

  • Schakel naar de klassieke desktopomgeving en klik met rechts ergens op een lege plaats in de taakbalk. In het menu dat verschijnt kiest u voor Taakbeheer.

Opstartsnelheid Windows8 01

  • Van zodra taakbeheer opent, selecteert u het tabblad Opstarten.
  • Hier vindt u een lijst van software die samen met Windows kunnen opstarten en welke invloed ze hebben op het opstarten (veel, weinig, normaal).
  • Door met rechts op een programma te klikken, kunt u ze in- of uitschakelen naargelang uw voorkeur (zie schermafdruk).

Opstartsnelheid Windows8 1

  • Programma's die u zelden gebruikt en toch veel invloed hebben op het opstarten, schakelt u bij voorkeur uit, maar dat had u zelf ook wel begrepen denken wij.