Metro IconHet metro-startscherm van Windows8 toont een aantal rijen tegels, maar wist u dat het aantal rijen tegels afhankelijk is van de schermresolutie? Wil u toch meer rijen? Hier leest u hoe u dat doet.

Het startscherm van Windows 8 en Windows8.1 toont u een aantal rijen met tegels van uw favoriete apps of geïnstalleerde software. Het aantal rijen dat Windows8 op het startscherm toont is afhankelijk van de schermresolutie. Met andere woorden, door de schermresolutie hoger in te stellen kunt u het aantal rijen tegels vermeerderen. Nu kunnen we ons voorstellen dat u de schermresolutie niet wil aanpassen, maar toch graag meer rijen ziet verschijnen op het startscherm. Wel, dat kan ook!

Meer rijen tegels op het startscherm (Windows8 + Windows8.1)

  • Eerst krijgt u van ons een lijst met beeldschermresoluties met het bijhorende aantal rijen.
Schermresolutie Standaard Maximum Minimum
800 X 600 3 3 1
1024 X 768 4 4 1
1440 X 900 5 5 1
1152 X 864 5 5 1
1280 X 720 4 4 1
1280 X 960 5 6 1
1280 X 1024 5 6 1
1600 X 900 5 5 1
1440 X 900 5 5 1
1900 X 1080 5 6 1

Door de schermresolutie te verhogen kunt u dus meer rijen tegels op het startscherm van Windows8 laten verschijnen.

  • In bepaalde omstandigheden is het zelfs mogelijk om via de instellingen het aantal rijen te verhogen. Voorwaarde is wel dat de beeldschermschermresolutie gelijk is aan de waarde 1920 x 1200 of deze waarde overschrijdt. Indien dat bij uw computer zo is, opent u de Charms Bar in het Startscherm en klik op Tegels.

Rijen Tegels A

  • Indien aan eerder vermelde voorwaarde voldaan wordt, kunt u bij het dialoogvenster dat volgt de schuifregelaar bij 'Toon meer tegels' naar ja verschuiven.
  • Ziet u deze optie niet verschijnen is de beeldschermresolutie te laag. Omdat het op onze testmachine (laptop) onmogelijk bleek om de opgegeven resolutie te halen, hebben we elders even een schermafdruk gejat (Engelstalig).

Rijen Tegels B

*De instelling om meer tegels te tonen, zal standaard (ongeacht de resolutie) in Windows8.1 geïntegreerd worden.

Wenst u toch het aantal rijen tegels te wijzigen zonder aan de schermresolutie te raken? Dan kan het register misschien een oplossing bieden.

  • Druk op de Windowslogo-toets + R en typ regedit in het venster dat verschijnt. Druk op Enter en navigeer naar: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\Grid
  • Zoek in het rechter gedeelte naar de waarde: Layout_MaximumRowCount.

Rijen Tegels C

 *Indien u de waarde Layout_MaximumRowCount niet vindt aan de rechterzijde, maakt u deze aan. Rechts klikken ergens op een lege plaats (rechter gedeelte van het venster) Nieuw > Dword-Waarde (32-bit) > naam invullen > Enter.

  • Dubbelklik er op en vul onder waardegegevens het aantal rijen tegels is dat u wenst. Let op, u kan het maximum aantal rijen voor uw schermresolutie niet overschrijden (zie tabel).

Rijen Tegels D

  • Bevestig met OK en sluit het register af via Bestand > Afsluiten.

KLaar! U kunt dus het aantal rijen van het startscherm in Windows8 beïnvloeden, al blijft u afhankelijk van de schermresolutie.