zaterdag, september 23, 2023

Windows Update IconWist u dat u met het Windows-onderdeel schijfopruiming ook Windows-updates kan opschonen? U kan al snel enkele gigabytes aan schijfruimte terugwinnen. Lees er meer over in deze tip.

De schijfruimte die het Windows besturingssysteem in de loop der tijd nodig heeft, groeit gestaag. Achter de reden hiervoor moet u niet lang zoeken. De updates en service packs die Microsoft regelmatig ter beschikking stelt, samen met de software en systeembestanden die u als gebruiker installeert, zijn hier de oorzaak van. Wou u alsnog schijfruimte besparen, kon u niet anders dan Windows onderdelen en programma's die u niet gebruikt, verwijderen. Natuurlijk kon u met de schijfopruiming al systeembestanden opschonen, maar (oude) Windows-updates verwijderen moest ten tijde van Windows XP, manueel gebeuren. Gelukkig kan u deze taak nu laten uitvoeren door schijfopruiming.

Hoe Windows updates opschonen?

De Windows updates voor Windows worden opgeslagen in de map WinSxS en blijven daar staan ongeacht of de updates overbodig geworden zijn, of overschreven werden. Microsoft hanteert deze werkwijze opdat u als gebruiker, de computer weer terug naar een eerdere staat kan herstellen mocht een update problemen veroorzaken op jouw computer. Allemaal goed en wel natuurlijk, maar zoals reeds verteld in de inleiding, bent u na jaren Windows gebruik wel gigabytes aan schijfruimte kwijt. Bij Microsoft hebben ze dat ook begrepen en hebben sinds Windows7 een kleine update voor schijfopruiming gelanceerd waardoor het mogelijk wordt oude Windows updates te verwijderen.

 • Open schijfopruiming door 'Schijfopruiming' te typen in het zoekveld van het menu Start.

Schijfopruiming Openen

 • Van zodra schijfopruiming opstart, selecteer u de schijf waarop Windows geïnstalleerd is (normaal C ).
 • Na de scan klikt u op Systeembestanden opschonen. Dat is nodig om de extra functies (waaronder updates opschonen) van schijfopruiming te activeren.

Windows Updates Opruimen1

 • Nadat u bevestigt met een klik op OK worden de extra opties zichtbaar.
 • Scrol een beetje naar beneden en als alles goed is zou u nu de mogelijkheid moeten hebben om Windows update op te schonen (zie schermafdruk).

Windows Updates Opruimen2

 • U ziet ook meteen hoeveel schijfruimte u kan terug winnen. Vink deze optie aan als dat niet het geval is en bevestig met een klik op OK..

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...