Windows Update IconMicrosoft heeft het onderdeel schijfopruiming een kleine update gegeven waardoor u Windows-updates kan opschonen.

De schijfruimte die het Windows besturingssysteem in de loop der tijd nodig heeft, groeit gestaag. Achter de reden hiervoor moet u niet lang zoeken. De updates en service packs die Microsoft regelmatig ter beschikking stelt, samen met de software en systeembestanden die u als gebruiker installeert, zijn hier de oorzaak van. Wou u alsnog schijfruimte besparen, kon u niet anders dan Windows onderdelen en programma's die u niet gebruikt, verwijderen. Natuurlijk kon u met de schijfopruiming al systeembestanden opschonen, maar (oude) Windows-updates verwijderen moest manueel gebeuren zoals we eerder al publiceerden voor Windows XP.

Windows updates opschonen

De Windows updates voor Windows7 & Windows 8 + 8.1 worden opgeslagen in de map WinSxS en blijven daar staan ongeacht of de updates overbodig geworden zijn, of overschreven werden. Microsoft hanteert deze werkwijze opdat u als gebruiker, de computer weer terug naar een eerdere staat kan herstellen mocht een update problemen veroorzaken op jouw computer. Allemaal goed en wel natuurlijk, maar zoals reeds verteld in de inleiding, bent u na jaren Windows gebruik wel giga's schijfruimte kwijt. Bij Microsoft hebben ze dat (eindelijk) ook begrepen en hebben een kleine update voor schijfopruiming gelanceerd waardoor het mogelijk wordt oude Windows updates te verwijderen.

Om de vernieuwde schijfopruiming te kunnen gebruiken moet u uiteraard eerst de laatste Windows updates binnenhalen. Van zodra dat gebeurd is kunt u aan de slag.

  • Open schijfopruiming door 'Schijfopruiming' te typen in het startscherm (Windows8) of in het zoekveld van het menu Start (Windows7).
  • Van zodra schijfopruiming opstart, selecteer u de schijf waarop Windows ge├»nstalleerd is (normaal C ).
  • Na de scan klikt u op Systeembestanden opschonen. Dat is nodig om de extra functies (waaronder het nieuwe updates opschonen) van schijfopruiming te activeren.

Update Schijfopruiming1

  • Nadat u bevestigt met een klik op OK worden de extra opties zichtbaar.
  • Scrol een beetje naar beneden en als alles goed is zou u nu de mogelijkheid moeten hebben om Windows updates op te schonen (zie schermafdruk).

Update Schijfopruiming2

  • U ziet ook meteen hoeveel schijfruimte u kan terug winnen. Bij standaardinstellingen is deze optie aangevinkt, dus in principe hoeft u enkel maar te bevestigen met een klik op OK.

Zoals u kan zien in bovenstaand schermafdruk, is de schijfruimte die wij winnen beperkt, maar we hebben weet van computergebruikers die tientallen gigabytes wisten te recupereren dankzij deze nieuwe optie.