We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (3 Votes)

Cache IconWe staan er niet bij stil maar wist u dat Windows 10% schijfruimte reserveert voor offline bestanden en cache bestanden? Aanpassen of beperken? Dat kan!

Cache bestanden en offline bestanden hebben ongetwijfeld hun nut, maar u moet toegeven dat u ze nauwelijks of nooit benadert. Toch kunnen dit soort bestanden aardig wat schijfruimte inpalmen, tot 10% van de totale grootte van de harde schijf. Moderne schijven benaderen een opslagcapaciteit van 1 terabyte (of zelfs meer), u begrijpt dat de 10% een beetje teveel van het goede is voor bestanden die u nauwelijks bekijkt of gebruikt. Maar u kan de schijfruimte voor offline- en cache bestanden beperken, tenminste als uw Windows uitgerust is met de editor voor lokaal groepsbeleid.

Beperk de schijfruimte voor offline en cache bestanden met Windows:

Om de schijfruimte te beperken voor offline en cache bestanden doet u het volgende:

  • Druk op de Windows-toets + R om Uitvoeren te openen.
  • In het Uitvoeren dialoogvenster typt u vervolgens gpedit.msc en druk op Enter of OK.

Schijfruimte Cache1

De editor voor lokaal groepsbeleid opent.

  • Navigeer in de linkerkolom naar: Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Netwerk > Offlinebestanden.
  • Dubbelklik in het rechter gedeelte van het dialoogvenster op: Schijfruimte beperken die door Offlinebestanden in beslag wordt genomen. (Let op dat er Niet geconfigureerd bij staat.)

Schijfruimte Cache2

  • In het dialoogvenster dat volgt, plaatst u een bolletje bij: Ingeschakeld.
  • Vervolgens kan u de waarde invullen. Afhankelijk van uw Windows-versie moet u een percentage (%) of een waarde in megabytes invullen.

Schijfruimte Cache3

  • Bevestig met OK en/of toepassen.

Bij de volgende herstart van de computer worden de instellingen van kracht.