We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (9 Votes)

Windows8 IconWenst u het klassieke bootmenu (F8-toets) terug te activeren in Windows 8.x? Dan kan u dat eenvoudig doen met behulp van deze tip.

Eerder publiceerden we al een tip waarin we uit de doeken deden hoe u Windows 8.x in veilige modus kon opstarten. Als u dit artikel gelezen hebt, zal het u opgevallen zijn dat de manier om Windows 8.x in veilige modus te starten nogal omslachtig is. Hetzelfde verhaal trouwens voor de andere opties zoals: veilige modus met netwerkmogelijkheden en veilige modus met Opdrachtprompt. Bij vorige Windows versies kon u deze opstartopties (bootmenu) aanroepen door tijdens het opstarten op de F8-toets te rammen. Sinds Windows 8 werd dit klassieke bootmenu (F8-toets) gedeactiveerd, maar mits het toepassen van onderstaande tip, kan u de F8-toets en bijhorend (klassiek) bootmenu weer activeren in Windows 8.x.

Activeer de F8-toets (klassiek bootmenu) in Windows 8.x

Om de F8 toets en het bijhorende bootmenu te activeren in Windows 8.x, doet u het volgende:

  • Open Opdrachtprompt als administrator. Klik met rechts op de 'Startknop' en navigeer en klik op: Opdrachtprompt (administrator).

Opdrachtprompt Admin

  • Van zodra Opdrachtprompt opent, vult u het volgende commando in: bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

F8 Toets 1

  • Als u het bovenstaande commando goed hebt ingevuld, verschijnt de melding: De bewerking is voltooid.
  • Sluit Opdrachtprompt af.
  • Als alles goed is, en u drukt (herhaaldelijk) op de F8-toets bij het opstarten verschijnt het klassieke bootmenu zoals u dat misschien kende uit Windows7, ook in Windows 8.x

Bootmenu 1

Wenst u achteraf alles weer 'normaal'?

  • Herhaal bovenstaande stappen, met dat verschil dat u dan het commando: bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard gebruikt.