zondag, oktober 01, 2023

Onedrive IconMet OneDrive in combinatie met Windows10, kan u eenvoudig mappen uitsluiten van het synchroniseren. Lees hier alles over het hoe en waarom?

 

OneDrive werd in nog verder geïntegreerd in het besturingssysteem Windows10. Eén van de opvallendste voordelen is dat u voortaan meer controle heeft over OneDrive vanaf uw lokale computer. Zo kan u bijvoorbeeld vanuit uw Windows10 computer mappen uitsluiten van synchronisatie.

OneDrive & Windows10

OneDrive, de online opslaglocatie van Microsoft, werd bij nog verder geïntegreerd in Windows10. In tegenstelling tot vorige Windows-versies, hoeft u geen extra software en/of apps te installeren om (lokale) toegang te krijgen tot OneDrive. Ook het synchroniseren van mappen en bestanden werd vereenvoudigt. Windows 8 gebruikers klaagden al eens over de onduidelijkheid van deze functie. Als u er zelf al eens met bezig geweest bent, zal u perfect begrijpen wat men bedoelde. Maar goed, als u Windows Verkenner opent (Windows10) dan merkt u dat OneDrive volledig geïntegreerd is (zie schermafdruk).

Onedrive Windows Verkenner

U kan dus via uw lokale computer, bestanden, muziek, afbeeldingen/foto's en documenten rechtstreeks opslaan in OneDrive op voorwaarde dat u inlogt met een Microsoft-account.

OneDrive-Windows10: Niet alle mappen synchroniseren met deze pc:

De bedoeling van OneDrive is niet om u zomaar extra (online) opslagruimte aan te bieden, maar wel om de bestanden en mappen toegankelijk te maken op al uw apparaten zoals tablets, smartphones en laptops, ongeacht waar u zich bevindt (zolang er maar een internetverbinding beschikbaar is). Dat dit tal van voordelen biedt, staat buiten kijf, maar toch zijn er ook nadelen.

Bij standaardinstellingen, zal Windows 10 alle mappen (en bestanden) die u opslaat in OneDrive, synchroniseren. Dus ook foto's en documenten die u opslaat met uw smartphone en tablet, worden beschikbaar op uw lokale computer. En daar wringt het spreekwoordelijke schoentje. Sommigen willen liever niet dat ALLE mappen automatisch gesynchroniseerd worden. Om dat te voorkomen hebt u de mogelijkheid om mappen uit te sluiten.

 • Klik met rechts op het OneDrive icoontje in het systeemvak > instellingen.

Instellingen Onedrive Openen

 • In het dialoogvenster dat opent, selecteert u het tabblad: Mappen kiezen.
 • Klik (of druk) vervolgens op de knop: Mappen kiezen.

Mappen Kiezen Onedrive 1

 • Bij de volgende stap kan u dan aangeven mits het aan- en uitvinken, welke mappen u al dan niet wenst te synchroniseren.

Mappen Kiezen Onedrive 2

 • Bevestig met OK en u bent klaar.

Enkel de door u aangeven mappen (en bijhorende bestanden) worden gesynchroniseerd naar deze pc.

Succes.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...