zondag, oktober 01, 2023

Printscreen IconWenst u schermafdrukken te maken met Windows 10? Dan is het zeker goed om weten dat Windows 10 u maar liefst drie manieren aanbiedt.

Schermafdrukken zijn een bijzonder geschikt hulpmiddel als u iemand wat wil duidelijk maken. Niet alles laat zich eenvoudig uitleggen in woorden en daar weten we bij PCLeek alles van. Schermafdrukken lenen zich uitstekend tot het verstrekken van extra informatie, bovendien worden ze vaak gebruikt als 'bewijsmateriaal'. Het zal niet de eerste keer zijn, en zeker ook niet de laatste, dat schermafdrukken gebruikt worden in discussies allerhande ter bevestiging van een argument, stelling, of wat dan ook. Voor het maken van geavanceerde schermafdrukken bent u beter af met software van derden, maar voor eenvoudige schermafdrukken, hebt u niks extra's nodig want dat kan ook met Windows 10. Meer zelfs, u kan zelfs kiezen hoe u schermafdrukken wil maken.

Hoe schermafdrukken maken met Windows 10?

Methode 1: Windowslogo-toets + PrtSC

Velen hebben zich wellicht al afgevraagd wat die PrtSC (Printscreen) toets op het klavier doet. Terrecht, want als u op de PrtSC-toets drukt gebeurt er helemaal niks. Althans dat denkt u. In de praktijk wordt er wel degelijk een schermafdruk gemaakt als u op PrtSC-toets drukt, alleen wordt dit opgeslagen naar het klembord en ontvangt daar geen enkele informatie over.

 • Als u daarentgen de toetsencombinatie, Windowslogo-toets + PrtSC drukt, ziet u het scherm lichtjes dimmen en wordt er een schermafdruk opgeslagen in de map: C:\gebruikers\gebruikersnaam\afbeeldingen\Schermopnamen of C:\Users\username\Pictures\Screenshots.
 • Indien deze map niet bestaan, zal Windows deze automatisch voor u aanmaken.

Schermafdrukken Opslagmap Win10

 • De bestandsnamen worden eveneens automatisch toegewezen en genummerd zoals u kan zien in bovenstaand...haha....schermafdruk.
 • Normaal wordt er enkel een schermafdruk gemaakt van het actieve dialoogvenster, bovendien kan de toetsencombinatie afwijken naargelang het apparaat dat u gebruikt. Indien de hierboven vernoemde toetsencombinatie niet werkt, raadpleeg dan de (waar heb ik die nu weer gelaten) handleiding van uw toestel.

Methode 2: Het knipprogramma.

Inderdaad! Dat hebt u goed geraden. Ook Windows 10 is voorzien van het intussen bekende knipprogramma. Met het knipprogramma kan u schermafdrukken maken en zelfs enkele bewerkingen uitvoeren.

 • Om het knipprogramma te openen, typt u knipprogramma in het zoeken van de taakbalk waarna u de gelijknamige app opent.

Knipprogramma Openen

 • In tegenstelling tot de eerste methode, hebt u met het knipprogramma meer mogelijkheden over gebied waarvan u een schermafdruk wil maken.

Knipprogramma Gebied Selecteren

 • Zoals eerder al gezegd, na het maken van een schermafdruk kan u zelfs enkele bewerkingen (aantekeningen) uitvoeren.

Knipprogramma Schermafdruk Bewerken

Methode 3: De gamebar van Windows 10:

Windows 10 beschikt nog over een ander gereedschap waarmee u schermafdrukken en zelfs schermopnamen kan maken, namelijk de gamebar.

 • De Gamebar kan u openen met de toetsencombinatie Windowslogo-toets + G.

Gamebar1

 • Plaats een vinkje bij: "Ja, dit is een game" en de gamebalk opent met alle bijhorende functies.
 • Als u op het fototoestel-icoontje drukt, kan u schermafdrukken maken.

Gamebar2

 • Het loont zeker ook de moeite om eens een kijkje te nemen bij de instellingen. Vooral belangrijk als u plannen hebt om schermopnamen (filmpjes) te maken.

Gamebar3

 • Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat de gamebar niet altijd goed werkt (althans niet op onze pc) en dat indien u opnames wil maken, uw pc over een voldoende krachtige grafische kaart moet beschikken.

 Ziezo, dit waren de 3 manieren waarop u schermafdrukken kan maken met Windows 10. Veel plezier ermee.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...