We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Windows10 IconAls u zich aanmeldt bij Windows 10, verschijnt uw naam en e-mailadres in het vergrendelingsscherm. Wilt u dat liever niet, om privacy redenen bijvoorbeeld, kan u je naam en e-mailadres verbergen. Hoe u dat doet, leest u in deze tip.

Het is u misschien nog niet opgevallen, maar als u zich aanmeldt bij Windows, verschijnt uw naam en e-mailadres in het vergrendelingsscherm. Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, maar als u uw Pc (wellicht een laptop) al eens op verplaatsing gebruikt, hebt u misschien liever dat deze gegevens niet zichtbaar zijn. Wel, in deze tip leggen we uit hoe u ze kan verbergen.

Vooraleer we beginnen met onze uitleg, willen we nog meegegeven dat u op 3 verschillende manieren uw naam en e-mailadres kan verbergen in het vergrendelingsscherm. Het kan via groepsbeleid, het register, of u kan wachten op de zogenaamde verjaardagsupdate van Windows 10. Meer info verderop.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm (via groepsbeleid)?

Zoals u weet is het groepsbeleid niet beschikbaar in alle versies van Windows (Home editie bijvoorbeeld). Werkt u met Windows 10 Pro (of hoger), kan u wel aan de slag met dit deel van de tip.

 • Druk op de Window-toets + R (of open Uitvoeren via Start).
 • In het dialoogvenster dat volgt, typt u vervolgens: gpedit.msc

Naam Verbergen A

 • Druk op Enter of klik op OK.
 • De editor voor lokaal groepsbeleid opent. Navigeer naar: Computerconfiguratie > Windows-instellingen > Beveiligingsinstellingen > Lokaal beleid > Beveiligingsopties.
 • In het rechtergedeelte van datzelfde dialoogvenster, dubbelklikt u op: Interactie aanmelden: Laatste gebruikersnaam niet in het aanmeldingsvenster weergeven.

Naam Verbergen B

 • Bij het dialoogvenster dat volgt, plaatst u een bolletje bij Ingeschakeld waarna u bevestigt met OK.

Naam Verbergen C

 • Sluit de editor voor lokaal groepsbeleid af. U bent klaar.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm via het register?

Zoals eerder aangehaald, beschikt niet elke Windows-versie over een editor voor lokaal groepsbeleid. Deze computergebruikers kunnen echter ook hun naam en e-mailadres verbergen in het aanmeldingsscherm. Daarvoor is wel een ingreep in het Windows-register nodig.

 • Open het register, dat kan bijvoorbeeld door regedit te typen in het menu Start en daarna op de gelijknamige app te klikken.

Regedit Openen W10

 • Van zodra het register opent, navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System.
 • In het rechtergedeelte van het dialoogvenster ziet u de waarde dontdisplaylastusername. Dubbelklik op dontdisplaylastusername en wijzig de waarde van 0 naar 1.

Naam Verbergen Register A

 • Bevestig met OK en sluit het register af.
 • Herstart de computer.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm? Wachten op de verjaardagsupdate.

Zoals u weet komt er weldra een grote update voor Windows 10. De belangrijkste nieuwigheden beschreven we al in dit artikel. Wat we nog niet vertelden is dat u na deze update deze tip ook kan toepassen via de normale gebruikersinterface, meer bepaald via app-instellingen.

Open: Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties > Privacy > Toon accountdetails in het aanmeldingsscherm (vergrendelingsscherm).

Succes!